Новопавливка

Потпуна деструкција: Украјински хеликоптери слетјели на тренутак па уништени

  • Извор: Мондо.рс
  • 14.03.2024. 17:29

Прије дан или два, три јуришна хеликоптера Ми-8 или Ми-17 из састава 12. бригаде Ваздухопловних снага украјинске војске слетјела су на поље у Новопавливки, око 55 километара западно од линије фронта код рушевина Авдијевке у источној Украјини.

Чини се да су се хеликоптери наоружавали за дневни ракетни напад у знак подршке украјинским бригадама које држе нову одбрамбену линију која пролази кроз села Бердичи, Орливка и Тоненка у региону Покровск на истоку Украјине.

Посаде хеликоптера, барем пилот и копилот, вјероватно нису планирали да остану дуго на земљи, али то је било довољно дуго да руски побољшани убојити систем везе дронова и артиљерије функционише како је замишљено.

Касетна муниција експлодирала је изнад хеликоптера 12. бригаде, уништивши најмање два и наводно убивши два припадника украјинског ратног ваздухопловства.


Три четвртине радника добило бонусе, просјек 5.400 КМ

Три четвртине радника добило бонусе, просјек 5.400 КМ

Један украјински хеликоптер успио је да одлети прије него што су стигли дронови који су носили експлозив како би докрајчили два хеликоптера која нису побјегла.

Овај удар је само још један у низу сличних убојитих напада руских снага у Украјини. Само у посљедњој недјељи Руси су по први пут уништили украјински високомобилни артиљеријски ракетни систем ХИМАРС, прве лансере за украјински ПВО систем Патриот, а сада и два хеликоптера.

Постаје очигледно, како пише "Форбсов" аналитичар Дејвид Екс, да овај руски убојити концепт - умрежене беспилотне летјелице и артиљерија, којима омогућавају да открију циљеве дубоко иза линија фронта и погоде их прије него што се покрену - убрзано постаје све бољи.

У теорији, Русија је "надоградила" свој рат против Украјине прије 25 мјесеци брзим убојитим системом који је дјелимично заснован на мрежи података "Стријелац", који повезује податке из надзорних дронова и других средстава за извиђање са системима за контролу паљбом артиљеријских система.


Ракун направио хаос у ресторану

Ракун направио хаос у ресторану

Али у пракси, "Стријелец" и друге руске мреже за циљање ријетко су функционисале како је замишљено, углавном због људског фактора - конкретно, виши руски команданти нису вјеровали нижерангираним командантима да ће отворити ватру на темељу нових обавјештајних података.

То је почело да се мијења прошле године, а ове године су се промјене убрзале. Руси распоређују све више и боље беспилотне летјелице које преносе прецизније податке преко ојачаних мрежа већем броју артиљеријских система на првој линији фронта и посадама дронова, преноси "Мондо".

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм