Migrantska kriza

"Politiko": Merkelova je grobar, a ne spasilac Evrope

  • 09.07.2018. 12:40

Njemački kancelar Angela Merkel nije spasilac Evrope, već njen grobar, ocjenjuje "Politiko", koji važi za jedan od politički liberalnijih medija u svijetu.

"Čak i ako Merkelova uspije da pobijedi u Berlinu i Briselu, rat zbog njene migracione politike biće nastavljen, kao i bitka za njenu političku budućnost", navodi se u tekstu. 

Pitanje migracija postalo je sudbonosno, od kojeg zavisi budućnost EU, a najnovija migrantska kriza pretvorila se u dramatičnu političku krizu Unije i predstavlja veliki izazov za njenu političku i ekonomsku bezbjednost, pa i održivost. 

Od 2015. godine, zahvaljujući politici otvorenih vrata, u Evropu je stiglo, prema službenim statistikama, više od 1,5 miliona migranata. Neslužbeni i realniji broj mnogo je veći i dostiže dva miliona. 

Zbog toga i drugi, ne samo mediji naklonjeni desnici, sada tvrde da je jedina stvar koju je Merkelova ostavila Evropi - neprijateljstvo i animozitet. 

Svi sastanci posljednjih mjeseci to dokazuju, pa je vrijeme da Merkelova bude konačno zaustavljena, umjesto da Evropu gura u podjele i propast, poruke su jednog broja evropskih u svjetskih medija. 

Istovremeno, austrijski kancelar Sebastijan Kurc predvodi koaliciju koja uz Austriju okuplja zemlje Višegradske grupe: Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku, te Italiju, ali i dio njemačke vladajuće koalicije. 

Antimigrantske partije osvojile su mjesta u parlamentima ili postale dio vladajućih koalicija u Grčkoj, Danskoj, Finskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Litvaniji, NJemačkoj, Austriji i Italiji, a u Mađarskoj i Poljskoj pripadnici tih politika su premijeri.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.