Италија

Полиција заплијенила цијелу серију аутомобила због једног детаља

  • Извор: Индекс
  • 21.05.2024. 17:58

​Мало је оних који би успјели погодити који је разлог запљене италијанске полиције, која је конфисковала једну цијелу серију Фиат аутомобила.

Ако се сјетимо Алфиног проблема с моделом Милано, ствари постају јасније. Наиме, Алфа Ромео је био присиљен преименовати свој новитет имена Милано у Јуниор, а све како се не би обмањивала јавност како се ради о производу израђеном у Италији. 

Иста ствар сада вриједи за Фиат Тополино. Мини четвороцикл је уједно брат близанац два друга модела Стелантиса, Цитроена Ами и Опела Рокс, а који се заједно са споменутима производи у погонима у Мароку. И не би ту било ништа спорно да каросерија није украшена маленим амблемом с мотивом италијанске заставе. 

Закон је ту јасан: увоз и извоз у сврху комерцијализације или стављање у промет или почињење радњи које су недвосмислено усмјерене на стављање у промет производа с лажним или обмањујућим ознакама поријекла представља казнено дјело и кажњиво је према члану 517. Казненог закона.

Дакле, овај амблем сугерише да је производ настао у Италији, чиме се обмањује купац, а то ће Фиата коштати између 10.000 и 250.000 евра. 

Потпарол Стелантиса рекао је да је Фиат "пословао у потпуности у складу с правилима", јасно стављајући до знања гдје се производи Тополино и без покушаја заваравања купаца.

Компанија је ипак пристала уклонити проблематичну наљепницу како би деблокирала 134 аутомобила заплијењена у луци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ’Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет'.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)