Њемачка

Покреће се поступак: Слиједи забрана АфД-а?

  • Извор: Б92
  • 30.09.2024. 16:08

Неколико посланика Бундестага очигледно жели да се обрати Савезном уставном суду за забрану Алтернативе за Њемачку (АфД).

Више њемачких медија је извијестило о овом плану позивајући се на интерне досијее, тј. посланички захтјев који треба поднијети. Приједлог подржавају поједини представници Социјалдемократске партије Њемачке (СПД), Уније ЦДУ/ЦСУ, Зелених и Љевице.

Приједлог не подржавају читави репрезентативни клубови ових партија. Како преноси Дие Велт, предлог подржава најмање десет представника сваке од горе наведених група. За међустраначки захтев потребно је пет одсто Бундестага, односно 37 посланика. Како наводи Велт, захтјев је припреман мјесецима и завршен прошлог петка, преноси Дојче веле.

"Бундестаг подноси захтјев Савезном уставном суду да АфД прогласи неуставним у складу са чланом 21. Устава и чланом 43. Закона о савезном уставном суду", цитира Дие Велт из захтјева.

Према захтјеву, Уставни суд треба да искључи АфД из система државног финансирања политичких партија. Посланици оптужују АфД да жели да укине слободни демократски основни поредак СР Њемачке и да према том поретку заузима "активно борбени, агресивни став".

Даље тврде да је АфД у више наврата повриједио гаранцију људског достојанства из члана 1. Устава. Како наводи Дие Велт, у предлогу се наводе бројне изјаве савезних и покрајинских званичника АфД-а које се доживљавају као кршење људског достојанства миграната, муслимана и сексуалних мањина.

Позивање на претходне судске пресуде се односи, између осталог, на одлуке које су донијели ове године виши управни судови за Сјеверну Рајну-Вестфалију и Тирингију, као организација осумњичена да дјелује са позиција екстремне деснице.

То значи да је овој истој Канцеларији, која је домаћа тајна служба, дозвољено да прати АфД и користи средства тајне службе. Виши управни суд Тирингије у одлуци из фебруара, која се позива на Закон о оружју, даје "битне доказе за претпоставку да је регионални огранак АфД у Тирингији неуставан".

Крајем маја, канцелар Олаф Шолц (СПД) је јасно ставио до знања да забрана АфД није тема на коју у овом тренутку треба да обрати пажњу. Забрана странке је, како је тада рекао, "веома тешко у демократији" и за коју постоје веома високе законске препреке.

Представници политичких партија су то већ једном искусили 2017. године, када је пропао други поступак забране десничарске екстремистичке Националне демократске партије Њемачке (НПД) пред Савезним уставним судом.

Уставни суд је почетком године зауставио државно финансирање партије НПД, која је у међувремену преименована у "Дие Хеимат".

Одлука је заснована на амандману на Устав из 2017. године, који је донијет након пресуде НПД-а, а према којем се државно финансирање може ускратити партији чак и ако није забрањено.

Међутим, предуслов је да странка или њене присталице теже противуставним циљевима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.