Више од хиљаду жртава

Погођена болница

  • 17.10.2023. 21:40

Вечерас је погођена баптистичка болница Ахли у Гази, а у том нападу настрадало је, како преносе медији, више од 1.000 људи.

Првобитно је пренесена информација да је напад извела израелска војска.

Нешто касније, портпарол ИДФ-а Данијел Хагари обратио се и рекао да се провјеравају извјештаји о наводном израелском ваздушном нападу на болницу у Гази. Како је рекао, "није сигуран" да је напад извела израелска војска.

Орбан: Зауставите избјеглице, увођење санкција и рат у Украјини

Орбан: Зауставите избјеглице, увођење санкција и рат у Украјини

С друге стране, влада Хамаса у Гази описала је напад као "ратни злочин" и приписала га израелским снагама.

"У болници су биле смјештене стотине болесних и рањених, као и људи присилно расељени из својих домова због других израелских удара", наводи се у саопштењу.

Медији незванично наводе да има више од 1.000 мртвих и повријеђених.

Портпарол Министарства здравља у Гази којим управља Хамас, подсетимо, саопштио је претходно да је више од 300 људи убијено у израелском нападу на баптистичку болницу у Гази. Ројтерс је навео да је погинуло више од 500.

Огласио се и Египат: ИДФ стоји иза напада

Египат каже да је Израел одговоран за напад на баптистичку болницу Ахли у граду Гази, у којем је наводно убијено стотине палестинских цивила.

Египатско министарство спољних послова најоштрије осуђује инцидент и каже да Каиро ово "намерно бомбардовање цивила сматра озбиљним кршењем међународног, хуманитарног права и најосновнијих вредности човечанства".

"Египат је позвао Израел да одмах прекине своју политику колективног кажњавања људи у Појасу Газе", додаје се у саопштењу египатског министарства спољних послова.

ИДФ се касније огласио: Неуспешно лансирање ракете Хамаса

Прелиминарна истрага израелске војске (ИДФ) показала је да је данашња експлозија у болници у Гази у којој је, према тврдњама Палестинаца, страдало најмање 500 људи, изазвана неуспјешним лансирањем ракете милитантне групе Хамас, преноси портал i24news.

"Вјерује се да је стотине људи још под рушевинама", додао је портпарол. Вјерује се да су жртве становници Газе који су спас од сукоба потражили у болници.

Пратите нас и путем Вибера