Afera

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Audija

  • 31.07.2019. 11:00

NJemačko tužilaštvo saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv bivšeg direktora "Audija" Ruperta Štadlera zbog umiješanosti u aferu sa varanjem na testovima emisija gasova unutar "Folksvagen grupe".

Tužilaštvo u Minhenu saopštilo je da su Štadler i još tri osobe optuženi za izdavanje lažnih sertifikata i praksu nelegalnog reklamiranja. 

Ostala tri lica optužena su i da su razvila motore za "Audi", "Folksvagen" i "Porše" koji su sadržavali uređaje za lažiranje podataka o emisijama gasova, dodaje se u saopštenju. 

Štadleru se stavlja na teret da je "bio upoznat sa manipulacijama najkasnije od kraja septembra 2015. godine", ali da potom nije spriječio prodaju obuhvaćenih automobila "Audija" i "Folksvagena". 

Štadler je uhapšen sredinom juna 2018. godine u okviru šire istrage o prevari sa emisijama gasova u "Audiju", koji je dio "Folksvagen grupe". 

"Folksvagen", koji je suočen sa troškom od više milijardi dolara zbog ovog skandala, raskinuo je ugovor sa Štadlerom tokom krivične istrage o njegovoj odgovornosti. 

Među optuženima su i bivši menadžer u "Audiju" i "Poršeu" Volfgang Hac i dvojica inženjera, rekli su izvori upućeni u ovaj slučaj.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм