Pariz

Pljačke tokom demonstracija u Francuskoj, desetine uhapšenih

  • Извор: Агенције
  • 01.05.2022. 20:13

Policija je bacila suzavac kako bi rastjerala anarhiste iz organizacije "Crni blok" koji su danas u Parizu opljačkali poslovne prostorije pojedinih kompanija tokom prvomajskih protesta, a uhapšeno je više desetina ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanen objavio je na Twitteru da je uhapšeno 45 osoba.

Hiljade ljudi učestvovalo je u prvomajskim protestima širom Francuske, koji su u Parizu prerasli u povremene okršaje policije sa odvojenim grupama demonstranata.

Učesnici prvomajskih skupova u Francuskoj zahtijevali su danas socijalnu pravdu i povećanje plata, kao i da predsjednik Emanuel Makron odustane od plana za povećanje starosne granice za odlazak u penziju.

Većina skupova bila je mirna, ali je policija u Parizu intervenisala nakon što su anarhisti iz "Crnog bloka" pokušali da podignu barikadu u ulici u blizini Trga Republike, navodi se u saopštenju policije.

Anarhisti su opljačkali restoran McDonaldsa na Trgu Leon Blum i razbili nekoliko agencija za nekretnine.

Dodaje se da su aktivisti čak napali i vatrogasce, koji su pokušavali da ugase požar, a policija je odgovorila bacanjem suzavca.

U Parizu i drugim gradovima, uključujući Lil, Nant, Tuluz i Marselj, organizovano je oko 250 skupova.

U francuskoj prijestonici, sindikalistima su se pridružile političke ličnosti, uglavnom iz ljevice i aktivisti koji se bore za sprečavanje klimatskih promjena.

Učesnici marša nosili su transparente na kojima je pisalo "Penzionisanje prije artritisa", "Penzionisanje sa 60 godina, zamrzavanje cijena" i "Makron, izlazi napolje".

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок