Портпарол Кремља

Песков: Преговори о Украјини немају смисла без Русије

  • Извор: Танјуг
  • 11.04.2024. 15:32

Било какви мировни преговори о Украјини који не укључују Русију су бесмислени, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима одговарајући на питање о иницијативи Швајцарске да се у јуну одржи конференција о такозваној украјинској формули мира.

-Прво треба да схватимо о чему ће они тамо говорити, о каквој формули мира. То је прва ствар. Друго, ми смо више пута напоменули да је, наравно, преговарачки процес без Русије беспредметан и, у ствари, то је преговарачки процес без сврхе - рекао је портпарол Кремља, преноси ТАСС.

Песков је нагласио да је Русија отворена за разговоре о Украјини, али с обзиром на то како је Кијев себи забранио преговоре, Москва не види никакву перспективу за то.

-Предсједник Владимир Путин је више пута истицао да остајемо отворени за преговарачки процес, јер више волимо да рјешавамо проблеме на овај начин, али у окружењу у којем је те преговоре забранила сама Украјина, не видимо хоризонт пред нама. Тачка -додао је он.

Швајцарска предсједница Виола Амхерд најавила је у сриједу да ће Швајцарска одржати конференцију о такозваној украјинској формули мира у региону Бургеншток у јуну 2024.

-Састанак о Украјини у Швајцарској биће губљење времена без учешћа Русије - саопштила је руска Амбасада у Берну за ТАСС.

-Састанак у Бургенстоку, без присуства Русије, вјероватно ће резултирати још једном рундом бескорисних консултација које не могу дати било какве конкретне резултате - навела је Амбасада коментаришући одлуку Швајцарске да буде домаћин конференције.

Организовањем догађаја који очигледно не обећава стварно рјешење сукоба, додају, влада конфедерације је поново показала да је спремна да узме у обзир само украјински став. Како је саопштено из амбасаде, Швајцарска није позвала Русију на конференцију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм