Pregrupisavanje

Pentagon zbog Rusije povlači vojsku iz Afrike 

  • 16.11.2018. 08:13

Pentagon je donio odluku da smanji antiterorističke snage SAD u Africi i proučava da li može da izvede slične poteze u drugim dijelovima svijeta.

Cilj takvih mjera je da se pažnja američke vojske usredsredi na ono što Vašington zove prijetnjama - Rusiju i Kinu, navodi AP.

Navodi se da je u kratkom saopštenju Pentagona objavljeno da će planirano smanjenje Komande za Afriku vojske SAD za deset odsto u odnosu na sadašnjih 7.200 pripadnika trupa biti izvedeno u narednih nekoliko godina, ali da se neće odnositi na vojne operacije u Libiji, Somaliji i Džibutiju, već na države zapadne Afrike.

AP navodi da Pentagon nije naveo konkretna imena zemalja, ali agencija podsjeća da SAD imaju trenutno relativno male vojne grupe koje operišu u Nigeriji, Nigeru, Kamerunu i drugdje.

Navodi se da je Komanda za Afriku prva regionalna američka vojna komanda koja započinje smanjenje antiteroristiučkih snaga, ali da i druge u Evropi, na Pacifiku i u drugim dijelovima svijeta razmatraju mogućnost smanjenja trupa.

To je u skladu sa željom ministra odbrane Džejmsa Matisa da se pažnja američke vojske usredsredi više na potencijalni sukob sa Rusijom i Kinom, a manje na ratove protiv pobunjenika kao u proteklih 17 godina. To je navedeno u američkoj nacionalnoj strategiji odbrane koja je objavljena u januaru ove godine.

Navodi se da je ova strategija zasnovana na uvjerenju administracije predsjednika SAD Donalda Trampa da je centralni izazov za američku bezbjednost i prosperitet ono što se naziva ponovnim strateškim nadmetanjem s Kinom i Rusijom. Iako se pretnje ekstremističkih grupa kao što je Islamska država u Siriji i Iraku smatraju značajnim, one više nisu u glavnom fokusu američke odbrane.
 

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм