Позвали су Русију

Париз позвао Москву на прославу 80. година Дана Д, Путин непожељан

  • Извор: РТ Балкан
  • 16.04.2024. 15:57

Русија је званично позвана на прославу 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији 6. јуна 1944. године, саопштили су организатори.

"С обзиром на околности, предсједник Русије Владимир Путин није позван. Ипак, Русија је позвана и биће представљена, како би се се одала почаст важности учешћа и жртвовања совјетског народа, као и његовог доприноса побједи 1945. године", поручили су из компаније "Ослободилачка мисија" која је одговорна за организацију.

Раније је радио "Европа 1" пренио да Француска планира да позове Русију на прославу.

Овим је Иран гађао Израел: Кружи снимак монструозног пројектила извученог из Мртвог мора

Овим је Иран гађао Израел: Кружи снимак монструозног пројектила извученог из Мртвог мора

Како се наводи, руска делегација ће учествовати на церемонији у јуну ако Москва прихвати позив Јелисејске палате.

"Упркос томе што СССР није директно учествовао у искрцавању 6. јуна 1944. године, омогућио је то тако што је поднио најтежу жртву током Другог свјетског рата: око 27 милиона совјетских грађана је погинуло у борби против Њемачке", истиче се.

Истиче се да би француски предсједник Емануел Макрон могао ускоро да саопшти ту одлуку.

Потврђена веза украјинских националиста са терористичким нападом у Москви?

Потврђена веза украјинских националиста са терористичким нападом у Москви?

Крајем децембра прошле године, Макрон је признао да би руски предсједник Владимир Путин могао да буде позван на прославу 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији ако се ситуација у Украјини промијени.

Савезничка војска је почела да се искрцава на сјеверу Француске, у Нормандији, 6. јуна 1944. године, отворивши други фронт против нацистичке војске у Европи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм