Tražila brže puštanje na slobodu 100 orki i beluga

Pamela Anderson pisala Vladimiru Putinu

  • 25.02.2019. 16:33

Američka glumica i aktivistkinja za zaštitu životinja Pamela Anderson zatražila je od ruskog predsjednika Vladimira Putina da ubrza puštanje na slobodu oko 100 orki i beluga.

Kitovi se nalaze na lokaciji u blizini grada Nakhodka u Rusiji te su namijenjeni prodaji stranim kupcima. Njihovo hvatanje i zatvaranje bi moglo biti protivno ruskom zakonu, a Putin je prošle sedmice naredio istragu koja treba biti završena do 1. marta.

Anderson je nekadašnja zvijezda serije "Baywatch", a danas ima visoku poziciju u Međunarodnom fondu za dobrobit životinja (IFAW). Ona je pozvala Putina da ubrza puštanje kitova na slobodu.

"Jasno mi je da je ruska vlada napravila prve korake prema puštanju ovih fantastičnih bića u njihove vodde. Zahvalna sam zbog toga. Znam da još nije donijeta konačna odluka o puštanju beluga i orki pa s poštovanjem tražim od Vas da riješite ovo naređenjem za njihovo oslobađanje", navedeno je u Pamelinom pismu.

Dodala je da je Rusija pokazala ulogu vođe u zaustavljanju prodaje orki i beluga te da bi njihovo puštanje bilo pozdravljeno širom svijeta.