Бројни недостаци

Пало повјерење у АИ компаније

  • Извор: Б92
  • 06.03.2024. 17:54

Према најновијим подацима, повјерење у компаније које се баве вјештачком интелигенцијом (АИ), пало је на 35 одсто током петогодишњег периода у САД.

Консултантска компанија Еделман, америчка фирма за односе с јавношћу, наводи да је поверење у АИ компаније такође пало и на свјетском нивоу и то за осам поена - са 61 одсто на 53 одсто, пренео је портал Хил.

Студија је открила и да, на основу припадности америчкој политичкој странци, демократе показују највише повјерења у АИ компаније са 38 процената, у поређењу са републиканцима - 24 одсто и независнима - 25 процената.

Предсједавајући Еделмана за глобалну технологију Џастин Весткот наводи да је више фактора допринијело паду повјерења према поменутим компанијама.

"Кључни међу њима су страхови који се односе на угрожавање приватности, односно потенцијал вјештачке интелигенције да обезвриједи људске доприносе", рекао је он.

Додао је да "подаци указују на уочени недостатак транспарентности и одговорности у начину на који АИ компаније раде и учествују са друштвеним утицајима".

"Прије осам година, технологија је била водећа индустрија када је ријеч о повјерењу, са 90 одсто испитаних у земљама које проучавамо, а сада јој највише вјерује само половина", написали су истраживачи.

Еделмановим барометром повјерења обухваћено је 32.000 људи у 28 земаља.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 21:40 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)