Крах украјинске војске

Отворен пут за Донбас: Руске заставе се вијоре у Угледару

  • Извор: Агенције
  • 01.10.2024. 16:51

Стотине украјинских војника могло би се наћи "у гротлу" у граду Угледару (Вухледар). Руске снаге све више напредују према граду који се показао као тврд орах, али чини се да би послије више од две и по године могао пасти у руске руке, пише британски Телеграф.

Већ су се појавили снимци на којима се виде руске заставе подигнуте у Угледару.

С фронта стижу лоше вијести за Украјину. Руси су у борбама заузели град Украинск, а Селидове нападају с југа чиме желе утврдити своје позиције у планираном опкољавању Угледара.

Воде се и борбе за села Хирник и Чукурине, а освојене и њих, доћи ће на западну обалу акумулацијског језера Курахове код истоименог града који је главно логистичко средиште Украјине за јужни Донбас. У исто вријеме, друга јединица руске војске већ је напредовала на рубу источне обале језера.

– Ситуација у граду је врло тешка, Руси врше нападе са три стране, а ми имамо све мање хране и муниције, рекао је неименовани војник украјинског блогера Станиславу Буњатову.

Приведено 39 проукрајинских екстремиста који су подстицали дјецу на тероризам

Приведено 39 проукрајинских екстремиста који су подстицали дјецу на тероризам

Тврди, такође, и да украјински оклопни транспортери не могу доћи до тог подручја због напада руског топништва и дронова. Умјесто тога, поједине се јединице под окриљем ноћи покушавају извући из руског окружења.

„У просјеку, ако 10 људи у групи напусти град, изађе четири до шест“, рекао је он.

То су огромни губици за већ десетковане украјинске снаге, а војници су очајни након што је врховна команда армије повукла из Угледара команданта украјинске 72. механизоване бригаде, која је све ово вријеме бранила град.

Пуковник Иван Виник је веома цијењен међу борцима, причало се о његовом унапређењу, а неки тврде да је повучен из града јер га је требало спасавати прије него што је град пао под руску чизму.

Угледар се назива тврђавом јер су Руси од самог почетка инвазије на Украјину безуспјешно покушавали да је освоје, уз огромне губитке. Али, то је сада прошлост.

Ипак, чини се да су Путинове снаге све ближе коначном заузимању Угледара, а то потврђују руски војни блогери који пишу да је град скоро потпуно опкољен и предвиђају да ће врло брзо пасти.

Званичници тврде да су Руси послали додатних 5.000 војника у битку за Угледар и да се планира велики напад за његово коначно заузимање.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.