Украјина

Откривено зашто Зеленски жели да смијени Залужног, Американци одабрали кога ће подржати

  • Извор: Спутник Србија
  • 02.02.2024. 11:11

Жеља украјинског предсједника Володимира Зеленског да смијени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног је посљедица тајних преговора украјинског команданта са Западом о окончању сукоба са Русијом, изјавио је амерички новинар Симор Херш.

Према његовим ријечима, драма у Кијеву уплашила је многе у Вашингтону. Он је истакао да се тамо тренутно дискутује о стратегији завршетка сукоба "у циљу окончања војних дејстава и усаглашавања финансијског плана за Украјину".

Пређашње изјаве Залужног о безизлазној ситуацији украјинске војске на бојном пољу нису унапријед разматране са Зеленским, али су у америчкој престоници за њих знали.

- Неки у Пентагону и обавјештајном ресору поздравили су приједлог Залужног као почетак неизбјежног процеса који води миру - навео је Херш у чланку на онлајн платформи "Сабстек", позивајући се на изворе.

Истовремено, према информацијама Херша, Сједињене Америчке Државе планирају да подрже главнокомандујућег Оружаних снага Украјине и покрену реформе у земљи које ће довести до смјене власти актуелног предсједника.

Поред тога, према ријечима једног од саговорника Херша, који је желио да остане анониман, реализација нове стратегије Вашингтона захтјева "консултације и окупљање кључних, патриотски и реалистички настројених Украјинаца".

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.