Уједињено Краљевство

Откривен нови сој свињске грипе код човјека

  • Извор: Агенције
  • 29.11.2023. 11:33

Први случај новог соја свињске групе код људи забиљежен је у Великој Британији, а здравствени званичници покушавају утврдити поријекло вируса. У понедјељак је Агенција за здравствену сигурност Уједињеног Kраљевства (УKХСА) потврдила да је једна особа била позитивна на инфлуенцу типа А Х1Н2, а ради се вирусу сличном, али различитом од вируса свињске грипе који се шире земљом.

Према прелиминарним подацима, инфекција Х1Н2 у Уједињеном Kраљевству генетски је јединствена у односу на друге недавне случајеве код људи на глобалном нивоу.

"Убрзано радимо на проналажењу блиских контаката и смањењу потенцијалног ширења", рекла је директорица за инциденте УKХСА-е, Мира Чанд.

Додала је:

“У складу с утврђеним протоколима, у току су истраге како би се сазнало како је особа добила инфекцију и процијенило постоје ли повезани случајеви", навела је.

Кадиров шаље сина (16) у војску

Кадиров шаље сина (16) у војску

Након појаве респираторних симптома, пацијентов љекар у Сјеверном Јоркширу тестирао је пацијента на грипу 9. новембра у склопу стандардног националног надзора над грипом.

Секвенционисање генома и Пи-Си-Ар тестирање касније су идентификовали Х1Н2. Појединости о пацијентовој старости или општем здравственом стању нису јавно објављене, али познато је да је пацијент имао блажи облик болести те се у потпуности опоравио.

Епидемије свињске грипе, респираторне болести свиња узроковане вирусима грипе типа А, често се јављају код свиња, а повремено се заразе и људи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.