Русија

Отишао да купи сладолед и никада се није вратио: Данијел (6) се утопио након очеве смрти

  • Извор: Агенције
  • 11.06.2024. 22:31

Данијел (6), утопио се 2. јуна у локалној ријеци Пишми у малом мјесту Камишлов у руској Свердловској области, недуго послије очеве сахране. Његов отац Евгениј Иванов (33) је мобилисан и недавно је погинуо у Украјини.

Дјечак је према наводима најближих био веома близак са оцем, чак је и хтио да преузме старатељство од бивше жене, када се врати са прве линије фронта.

Отишао по сладолед и више се није вратио

– Не могу да схватим да нико није могао да га спасе – наводи старија сестра настрадалог дјечака.

Сестра Каћа је била 100 километара од мјеста трагедије кад је добила позив да је дјечак нестао у ријеци. Одмах је дошла из Јекатеринбурга у Камишлов и са обале посматрала акцију потраге. Није губила наду да ће се појавити жив, међутим, спасиоци су након четири сата потраге пронашли тијело дјечака на дну ријеке.

– Толико сам се надала да је испливао са друге стране ријеке и од страха побјегао кући. Ударио је у камење. Цијело лице му је било прекривено ранама – прича сестра кроз сузе.

Данијелу је било строго забрањено да прилази води. Мајка га је кобног дана пустила да се игра у дворишту. Мало касније је тражио новац за сладолед и воду, међутим, никада их није купио.

Ушао у воду да дохвати лопту

– Осјећала сам да се нешто догодило. Обично одмах отрчи у продавницу. Звала сам га, али није се јавио – рекла је мајка Анастасија.Данијела су како се сумња, другари позвали да се играју поред ријеке. Ушао је у једном тренутку у воду да дохвати лопту и очигледно није могао да се носи са јаком струјом.

Малишан чекао оца да иду на љетовање

Иванов је иначе био познати голман и фудбалски тренер у Камишловском региону. Радио је у дјечијој спортској школи у селу Октјабрски и предавао физичко васпитање дјеци из села Галкински. Мобилисан је крајем 2022. године. Стално је звао малог сина иако је све вријеме био на првој линији фронта. Прошлог љета добио је одсуство и одмах дошао да види сина.

Евгениј и Анастасија након развода нису успоставили пријатељске односе и борили су се за старатељство. Једном је Евгениј чак украо дијете од бивше жене, међутим, убрзо се уразумио и вратио дјечака његовој мајци. Током година страсти су се смириле, али Евгениј није крио да жели да Данијела заувијек одведе.

– Хтио је да дође на одсуство прије Нове године и рекао да ће провести празнике заједно. Рекао ми је и да ће на љето са њим отићи на море – присјећа се дјечакова мајка Анастасија.

Дјечак предосјетио своју смрт?

Евгениј Иванов је почетком априла уз војне почасти испраћен на посљедњи пут. Данијел је присуствовао татиној сахрани и након тога је често почео да прича о смрти. Рођацима сада дјелује као да је дјечак предосјећао своју погибију.

– Дања је стално говорио да жели да види тату. На зиду у тоалету нацртао је надгробне споменике на којима је написао: “Дања и тата” каже дјечакова старија сестра.

Анастасија је жељела да Данијелу буде одржан парастос у цркви, али је одбијена јер није крштен. Породица је потом одлучила да кремира тијело. Планирају да пепео проспу по мору гдје су Данијел и Евгениј хтјели да оду на одмор, преноси 93ру.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: