ЦИА

Осумњичени терористи планирали да убију десетине хиљада људи на концерту Тејлор Свифт

  • Извор: Sputnjik
  • 29.08.2024. 15:32

Осумњичени за осујећени терористички напад на концерт америчке музичарке Тејлор Свифт у Бечу раније овог мјесеца имали су намјеру да убију "на десетине хиљада људи прије него што је ЦИА дошла до обавјештајних података помоћу којих је осујетила напад и ухапсила осумњичене, саопштила је ЦИА.

ЦИА је сарађивала са аустријским властима и обавијестила их о наводној шеми напада, у које је наводно била укључена и терористичка група Исламска држава, преноси АП.

- Правили су план да убију огроман број људи, на десетине хиљада људи на овом концерту, укључујући, сигуран сам, и многе Американце, и имали су прилично разрађен план. Аустријанци су успјели да изведу хапшења јер су им агенција и наши партнери дали информације о томе шта ова група повезана са ИД планира да учини - рекао је замјеник директора Централне обавештајне агенције Дејвид Коен.

Аустријски званичници саопштили су да је главни осумњичени, 19-годишњи Аустријанац, био инспирисан групом Исламска држава и да је наводно планирао да изведе напад ножевима или експлозивом домаће израде испред стадиона, гдје се очекивало да ће се окупити више од 30.000 фанова, док је процијењено да би унутар стадиона било око 65.000 посетилаца.

Адвокат осумњиченог 19-годишњака је рекао да су оптужбе "претјеране у свом најбољем издању" и тврди да су аустријске власти претјеривале у представљању случаја како би добиле нова овлашћења за надзор.

Аустријски министар унутрашњих послова Герхард Карнер раније је рекао да је потребна помоћ других обавјештајних агенција јер аустријски истражитељи, за разлику од неких страних служби, не могу легално да прате текстуалне поруке.

- Отказивање нашег бечког шоуа било је поражавајуће. Разлог за отказивање испунио ме је осјећајем страха и великом количином кривице, јер је толико људи жељело да дође на тај концерт - саопштила је Тејлор Свифт и захвалила властима на интервенцији.

Главни осумњичени и један седамнаестогодишњак приведени су 6. августа, дан прије него што је објављено да се концерт отказује, док је трећи осумњичени ухапшен 8. августа, али имена ниједног осумњиченог нису објављена у складу с аустријским регулативама о заштити приватности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.