Велика Британија

Особље снимљено како удара ђаке у специјалној школи

  • Извор: Телеграф
  • 30.04.2024. 16:59

Особље британске школе Вајтфилд у Лондону снимљено је како удара и шутира ђаке са специјалним потребама у соби која је била намијењена за "такве ствари" након чега би их закључавали и остављали у урину у истој просторији.

Школа је своје понашање покушала да оправда рекавши да су то "собе за смирење" и да је тамо увијек дио особља као и да им није забрањен рад са дјецом, међутим, на спорном видео-снимку то није случај, открива Би-Би-Си.

Ђаци су остављани да сједе у урину и скупљају мрвице хране са пода, голи и боси, а прије тога су били мучени. Пронађено је више од 20 видео-снимака са надзорних камера који су забиљежили употребу прекомјерне силе у собама које су биле "горе него ћелије".

Би-Би-Си је контактирао девет од погођених 39 породица које кажу да још увијек немају одговоре на питања. Један од заточених ученика био је Дејвид Глорија (20) који има дијагнозу аутизма, поремећај у понашању и опсесивно-компулсивни поремећај.

Оцу Рикарду никада није било речено за овакве ствари сем да ће се користити "соба за смирење" али да ће особље бити уз ученике и да их неће малтретирати.

Када је отац примјетио промјену у понашању свог сина, одмах је знао да се нешто дешава у школи. Дејвид је почео да се враћа кући узнемирен због чега је Рикардо тражио да види собе и записе о томе шта се дешава док је син у школи.

Би-Би-Си је видио један снимак на којем је Дејвид, очигледно узнемирен, смјештен у собу за мучење. Дејвид је плакао тражећи да из ње изађе. Међутим, онда креће да се удара у главу и шамара, удара у стомак и баца на зид. Послије два сата, примјећен је како мокри али му није дозвољено да изађе.

Тек послије три сата уочено је да је младић враћен у своју учионицу.

Отац Рикардо каже да је био у прилици да види један снимак којим је остао згрожен. На снимку се види како је особље напало његовог сина и гурнуло га у собу, а та сила није била забиљежена у папирима.

- Мој син је био у паничном стању, плакао је и самоповређивао се, молио их је за воду и храну, а они су га једноставно игнорисали - то је мучењ -, рекао је отац.

Школа Вајтфилд је највећа у Великој Британији са 370 ученка који имају различите специјалне потребе, а наводно злостављање се догодило између 2014. и 2017. године. Након што је Би-Би-Си покренуо истрагу заједно са полицијом и локалним властима те собе су затворене.

Би-Би-Си је дошао у посед повјерљивих докумената из школске истраге који свједоче какав терор је трпило 39 ученика од којих многи нису у стању ни да говоре.

Доказано је да је најмање шесторо запослених злостављало дјецу.

Флориш Леарнинг Труст, који води школу, саопштио је за Би-Би-Си да је нови руководећи тим преузео дужност након што су "собе за смирење" затворене, да је снимак подијељен са полицијом и да се "научило из пропуста".

Речено је да је дио особља дало оставке откако је истрага завршена, али да је троје запослених, који су се вратили прошли опсежну обуку.

Пратите нас и путем Вибера