Premijer Mađarske

Orban: Zapadno oružje neće obezbijediti pobjedu Ukrajini

  • Извор: СРНА
  • 27.06.2023. 16:49

Ideja da će vojna pomoć Zapada omogućiti Ukrajini da pobijedi Rusiju na bojnom polju je pogrešna, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

"Ja se držim realnosti, a to je da je priroda saradnje Ukrajine i Zapada neuspješna", rekao je Orban za njemački list "Bild".

Prema njegovim riječima, tvrdnje da će oružje, novac i obavještajni podaci, koje Kijevu obezbjeđuju SAD i saveznici iz EU, omogućiti Ukrajini da pobijedi predstavljaju loše razumijevanje situacije.

"To nije moguće. Problem je što će Ukrajinci prije Rusa ostati bez vojnika i to će na kraju biti odlučujući faktor", istakao je Orban.

On je odbacio procjenu novinara da bi bez pomoći Zapada cijela Ukrajina bila pod kontrolom Rusije, rekavši da je to "hipoteza za koju nema dokaza".

Orban je naglasio da Moskva i Kijev treba što prije da postignu primirje, jer će Ukrajina, u suprotnom, izgubiti veliko bogatstvo i veliki broj ljudi, te da će se desiti nezamislivo uništenje i da je zbog toga mir trenutno jedino rješenje, prenijela je "Raša tudej".


Zbog ujeda zmije otrovnice tri osobe završile u bolnici

Zbog ujeda zmije otrovnice tri osobe završile u bolnici

Mađarski premijer je napomenuo da sukobi neće prestati sve dok Vašington, kao glavna podrška Kijevu, ne odluči da treba da bude mir.

"Ono što je zaista važno jeste šta Amerikanci žele da urade. Ukrajina više nije suverena zemlja. Nemaju novca niti oružja. Oni mogu samo da se bore jer ih mi na Zapadu podržavamo", objasnio je Orban.

Orban je kritikovao sankcije koje je EU uvela Moskvi zbog sukoba, rekavši da one predstavljaju neuspjeh i kada se radi o "bacanju Rusije na koljena" i o uspostavljanju mira u Ukrajini.

"Sankcije nisu djelovale. Iznenađen sam što se ispostavilo da nismo sposobni da ih formulišemo na pravi način", rekao je Orban.

Predsjednik Vlade Mađarske podsjetio je da je Budimpešta jedna od nekoliko evropskih prijestonica koje su održale poslovne veze sa Moskvom, jer je to dobro za mađarski narod, uz napomenu da on "ne mari za predsjednika Rusije Vladimira Putina niti Rusiju, već se bori za Mađarsku".

Komentarišući neuspješnu pobunu grupe "Vagner" u Rusiji tokom vikenda, Orban je istakao da ne vidi veliki značaj tog događaja, jer nije imao efekat na "najvažniju stvar", a to su, prema njegovom mišljenju, izgledi za postizanje primirja u Ukrajini.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Ред Рок (Р) (12+)

    ''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.