Влада Виктора Орбана

У Мађарској се уводе Златне визе

  • Извор: Б92
  • 22.08.2024. 13:39

Од почетка сљедеће године у Мађарској почиње такозвани програм Златне мађарске визе који је одобрила влада премијера Виктора Орбана.

Мада земље Европе одустају од програма "златне визе", Мађарска га поново покреће у 2025. и пружа могућност богатим страним држављанима да живе и раде у тој земљи у замјену за велика улагања. У преводу, можете да на неко вријеме добијете све погодности живота у тој земљи, која је чланица Европске уније од 1. маја 2004. године, али за одређену суму новца, пише "Бизинфо".

У случају куповине некретнине у Мађарској, инвеститор ће добити право на десетогодишњи боравак у Мађарској, а прије свега ће добити мађарски пасош која ће му омогућити неограничено кретање у шенгенском простору. Услов је куповина некретнине вриједне најмање пола милиона евра.

Друга опција за добијање десетогодишње боравишне дозволе и мађарског пасоша је улагање од најмање 250.000 евра у инвестиционее фондове за некретнине које издаје Мађарска народна банка.

Трећа опција је јавна донација од најмање милион евра.

Кинези су већ данас заинтересовани за некретнине у главном граду. Неке нове некретнине у Будимпешти су прескупе чак и за стране купце, па траже повољније опције на периферији града, примјетио је Оран Бен-Езра, стручњак за продају некретнина у Будимпешти.

Мађарска ће такође имати користи од програма златне визе. Мађарска држава и Мађарска народна банка краткорочно ће имати користи од доласка страних улагача и то ће подстаћи тржиште некретнина, рекао је Бен-Езра. Но, Руси и Бјелоруси већ у јулу ове године могу ући у Европску унију преко Мађарске. Они се могу регистровати у земљи као гостујући радници с националном легитимацијом и затим користити слободно кретање унутар шенгенског простора.

Андраш Рац, мађарски стручњак за Русију, рекао је да овим кораком Мађарска широм отвара тржиште рада Русима и Бјелорусима. Рац то види као велики сигурносни ризик.

Мађарска је одлучила да од 8. јула 2024. држављани осам земаља - БиХ, Сјеверне Македоније, Бјелорусије, Молдавије, Црне Горе, Русије, Србије и Украјине - могу радити на њеној територији под повољнијим условима, преноси "Луфтика". Захтјев за националну легитимацију могуће је поднијети на двије године, али је након тога могуће поново поднијети захтјев за продужење њеног важења сваки пут за још три године без икаквих даљих ограничења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Мућке (12+) (Р)

    '''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)