Мађарски премијер

Орбан: Питање чланства Кијева у ЕУ скинути са дневног реда

  • Извор: СРНА
  • 13.12.2023. 09:48

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да питање чланства Украјине у ЕУ треба да буде скинуто са дневног реда.

- Умјесто тога, ЕУ треба да потпише стратешки споразум са Украјином - рекао је Орбан, додајући да Будимпешта остаје при свом ставу.

Он је у интервјуу за сајт "мандинер" рекао да све више људи каже да Украјина неће побиједити на бојном пољу. Он се заложио за хитан прекид ватре и почетак мировних преговора.

Орбан је рекао да ће блокирати настојања Кијева да започне преговоре о чланству са ЕУ, наводећи корупцију и ускраћивање права десетинама хиљада етничких Мађара који живе у западној Украјини.

Мађарски премијер је раније запријетио да ће на самиту ЕУ 14. и 15. децембра блокирати покушаје да се Кијеву омогући да започне преговоре о приступању блоку и да добије значајну финансијску и војну помоћ.

Украјина очајнички жели да се придружи ЕУ јер настоји да прекине везе са Русијом и изгради савезе са Западом, док би 50 милијарди евра економске подршке и 20 милијарди евра за њену војску били кључни за финансирање рата.

Односи између Кијева и Будимпеште затегнути су након што је Украјина усвојила закон 2017. године који захтијева да се настава у свим школама за ученике старије од 10 година изводи на украјинском језику.

Локални Мађари су се жалили, истичући да је то кршење њихових права.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.