Мађарски премијер

Орбан: Не подржавамо покретање преговора са Кијевом о чланству

  • 10.11.2023. 14:56

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да не подржава преговоре о будућем чланству Украјине у ЕУ.

"Украјина нипошто није спремна да води преговоре о својој амбицији за улазак у ЕУ. Јасан је став Мађарске да преговоре не треба почињати", нагласио је Орбан.

Лидери ЕУ треба да донесу одлуку средином децембра о томе да ли Украјина треба да добије званичан позив за почетак преговора за чланство у Унији. Неопходна је једногласност свих чланица за пријем нове државе у блок, преноси агенција АП.

Европска комисија је средином седмице препоручила да Украјина треба да покрене разговоре о чластву након испуњења одређених услова.

Орбанова влада одбила је да Украјини доставља оружје и запријетила је ветом за пакете финанијске помоћи ЕУ за Kијев. Будимпешта оптужује Kијев да крши права мађарске мањине на западу Украјине, јер је у школама забранила употребу тог језика.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.