Мађарски премијер

Орбан: Идемо ка рату

  • Извор: Б92
  • 21.06.2024. 18:50

НАТО ће послати војну мисију у Украјину, рекао је данас премијер Мађарске Виктор Орбан, уз коментар да Будимпешта неће учествовати у томе.

"Европски воз иде према рату. Остварили смо минимални циљ, договорио сам се са генералним секретаром НАТО-а да ће Мађарска 'изаћи из воза'. НАТО ће имати војну мисију у Украјини, али Мађарска у томе неће учествовати", изјавио је Орбан за радио-станицу "Кошута".

Према његовим ријечима, нико више не може да убиједи "возача (тог ратног воза)" да "заустави воз". То би, како каже, могао да уради само бивши амерички предсједник Доналд Трамп, уколико се врати у Бијелу кућу.

Кључно питање украјинске кризе је да ли ће Украјина ући у НАТО и да ли ће над Севастопољем на Криму наставити да се вијори руска застава, објашњава Орбан.

"Питање је на крају да ли ће Украјина постати чланица НАТО-а или не, ово је рат око тога. Да ли ће изнад Севастопоља бити застава НАТО-а или застава Русије? Тај рат је о томе", истакао је мађарски премијер.

Руси, како каже, не желе да живе близу границе једне такве Украјине, која ће бити наоружана најновијим НАТО оружјем и војском.

Ипак, додаје да НАТО, иако жели да побиједи – то не може да уради, јер ће цијена за побједу бити превисока.

"Ситуација изгледа као да западни свијет жели да побиједи Русију уз помоћ Њемачке и под вођством Сједињених Држава. Мислим да нема наде да ће се то десити. А чак и ако успијемо, што није нимало реално, мораћемо да платимо тако високу цијену да се неће исплатити", нагласио је Орбан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: