Осуђени

Оперисали и из БиХ: Милионе сврнули преварама

  • Извор: Независне
  • 16.05.2024. 21:45

Регионални суд у Минхену прогласио је кривим тројицу оптужених (45, 32, 38) за интернетску превару од које су профитирали више десетина милиона евра.

Првооптужени 45-годишњак је добио седам година затвора и он се уједно налазио на челу ове организације. Остала двојица оптужених добили су двогодишње затворске казне.

При изрицању казни, судија је узео у обзир да су оптужени признали све што им се ставља на терет.

Наиме, вођа ове криминалне групе био је 45-годишњак који је водио операција преко неколико интернетских платформи и кол центара, од којих је један био стациониран и у Сарајеву.


Лопови ударили полицијско возило: 10 патрола на терену

Лопови ударили полицијско возило: 10 патрола на терену

Ова група је циљала углавном приватне инвеститоре из Европе користећи онлајн платформе за трговину, а само један од припадника ове криминалне организације, држављанин Израела (38) успио је да од 350 инвеститора извуче 8,5 милиона евра. Он је у једном моменту био и менаџер кол центра у Сарајеву, пише портал "Независне".

Истражиоци, на основу доказа које су прикупили, процјењују да је укупна штета нанесена инвеститорима широм свијета преко 100 милиона евра.

Вођа ове криминалне групе ухапшен је на Филипинима, док су са њим оптужени поменути Израелац (38) те Бугарин (32).


Руси објавили украјинске губитке: Уништен огроман број авиона

Руси објавили украјинске губитке: Уништен огроман број авиона

Они су поред Сарајева, имали кол центре у Бугарској, Србији, Грузији и још неколико земаља.  У самом центру читаве преваре су кол центри који се популарно називају "бојлер румс". Ријеч је о мјестима гдје запослени раде под невјероватним притиском, а обично када се тек запосле, немају представу о каквим кол центрима се ради.  У оваквим врстама криминалних радњи, сајберкриминалци "навуку“ грађане да прво кликну на примамљиве онлајн рекламе, којима позната личност неријетко дају кредибилитет.

Притисак службеника кол центра је невјероватан, они морају телефоном или мејлом да увјере потенцијалне инвеститоре да прво уложе иницијалну, скромну суму, од рецимо 250 долара, али се касније те цифре повећавају. И док ти инвеститори мисле да зарађују дан за даном, када желе да уновче, схвате да новца једноставно нема.

Посао људи у кол центрима је да контактирају оне који се улогују на неке од бројних веб страница, са именима попут "Зоомтрадер" или "Оптион888", те замоле од тих потенцијалних клијената да уложе релативно малу суму новца, обећавајући им брз и једноставан профит.

Када клијент "загризе", онда их предају у надлежност искуснијих агената, који се представљају као "инвестициони савјетници" и који су увјежбани да користе психолошке манипулативне технике.


Тужан, али урнебесан снимак из БиХ: Радник пањем равна асфалт

Тужан, али урнебесан снимак из БиХ: Радник пањем равна асфалт

Клијенти су заведени да вјерују да је њихов новац уложен у криптовалуте, дионице, обвезнице. Профити и губици се генеришу на веб сајту по потреби, без обзира на "стварна" тржишта.

Неки од трикова су толико увјерљиви да неки инвеститори тј. клијенти и не схватају да су изгубили новац и да су преварени, већ просто вјерују да нису имали среће при трговању на тржишту.

Поред затворске казне од седам година, првооптуженом је конфисковано и 660.000 евра. Сва тројица имају право на жалбу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: