Ministar zdravlja

Omikron može dovesti do 100.000 zaraženih dnevno u Francuskoj

  • Извор: СРНА
  • 22.12.2021. 11:33

U Francuskoj bi uskoro moglo biti 100.000 zaraženih virusom korona usljed brzog širenja soja omikron, ali vlasti za sada ne planiraju da uvedu nove restriktivne mjere, rekao je danas ministar zdravlja Olivije Veran.

Veran je izjavio da predsjednik Emanuel Makron smatra da će pojačani program vakcinacije trećom dozom pomoći u kontrolisanju virusa. On je izrazio očekivanje da će biti dato 22 do 23 miliona doza do Božića.

"Cilj nije smanjenje brzine širenja virusa jer je ovaj soj zarazan. Cilj je ograničiti rizik od težeg oboljenja čime bi bio izvršen dodatni pritisak na bolnice. To je razlog zbog kojeg se ubrzava program vakcinacije trećom dozom", naglasio je Veran.

Soj omikron izazvao je podijeljeno reagovanje u Evropi.

Njemačka, Škotska, Irska i Holandija su među državama koje su uvele djelimične ili potpune blokade, te neke druge vrste mjera socijalne distance. Britanski premijer Boris Džonson rekao je da neće uvoditi nova ograničenja u Engleskoj prije katoličkog Božića, ali je upozorio da bi se to moglo desiti kasnije.

U Francuskoj je registrovano oko 70.000 zaraženih dnevno pošto se ta zemlja suočava sa petim talasom pandemije i Veran smatra da će omikron dominirati nad ostalim sojevima do početka januara.