Није потврђено

Огромна експлозија: Да ли су Руси бацили ''оца свих бомби''?

  • Извор: Индекс
  • 02.10.2024. 16:13

На друштвеним мрежама се шире извјештаји да су руске снаге погодиле град Вовчанск у области Харкова користећи изузетно моћну бомбу, за коју неки тврде да је термобарично оружје ODAB-9000.

Снимци који круже показују нешто што изгледа као разорна експлозија у центру града. Према неким руским блогерима, експлозију је изазвао ODAB-9000, који се назива и „отац свих бомби“. Други тврде да је у питању термобарична бомба FOAB-1500.

Шта је ODAB-9000?

Вјерује се да је ODAB-9000 најмоћнија руска термобарична бомба, дизајнирана да створи масивни ударни талас способан да изазове широко распрострањено уништење на великој површини. Да је напад заиста извршен са њим, ово би била прва забиљежена употреба ODAB-9000 у борби.

Термобарично оружје функционише тако што користи кисеоник из околног ваздуха за стварање интензивне експлозије и ударног таласа. ODAB-9000 се сматра углавном експерименталним, јер је тестиран само једном 2007. године и није потврђен као дио руског стандардног арсенала, пише Кијев пост.

До сада је FAB-3000, још једна велика бомба, била најраспрострањенија тешка ваздушна муниција у Русији, која је надограђена системом за навођење, који омогућава прецизне ударе по утврђеним циљевима.

Међутим, сама снага експлозије у Вовчанску довела је до широко распрострањених спекулација да је можда коришћено нешто много моћније, као што је ODAB-9000.

Колико је вјероватно да је ODAB-9000 бачен?

Украјински специјализовани војни сајт Дифенс експрес довео је у сумњу ову теорију, с обзиром да се ова бомба, у свом оригиналном дизајну, баца директно изнад мете, а да су носачи стратешки бомбардери попут Ту-160, Ту-95 или Ту- 22М3 Распоређивање таквог оружја у садашњим условима је мало вјероватно, пише Дефенс експрес, јер би готово сигурно довело до губитка руског бомбардера од украјинских ракета земља-ваздух.

Једини познати случај да је Руска Федерација користила Ту-22М3 за бацање бомби била је била борба окоМариупоља, гдје је ризик био минималан због ограничених пријетњи противваздушне одбране.

Штавише, видео снимак напада на Вовчанск чини се да показује експлозију вођене бомбе у класи од 1500 кг или 3000 кг, што би сугерисало да је коришћено оружје вјероватније била вођена бомба FAB-3000 или мања термобарична бомба ODAB-1500 бомба.

Бомбе ODAB-1500 и FAB-3000 се обично бацају са ловаца-бомбардера Су-34, а њихова употреба је све чешћа на бојном пољу, пише Кијев пост.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.