Георгина Гаилеј

Одједном почела да прича са страним нагласком: Установљен риједак синдром

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 01.08.2024. 11:22

Георгина Гаилеј примијетила је да има шведски нагласак док је разговарала са сестром преко Фејстајма.

Љекари у болници сумњали су на мождани удар, али двије недјеље касније дијагностикован јој је синдром страног нагласка. 

Овај се синдром јавља када дође до повреде мозга, а од појаве првог таквог случаја 1907. године, па све до данас пријављено их је свега 100-150 случајева.

Најпознатији такав случај забиљежен је 1941., када је жена из Норвешке, која је преживјела повреду главе током бомбардовања, неколико мјесеци касније почела да говори њемачким нагласком.

Општина у Српској позива пензионере да се пријаве за помоћ

Општина у Српској позива пензионере да се пријаве за помоћ

Георгина је мајка двоје дјеце из Хилингдона, у западном Лондону. За медије је рекла како је имала срчани удар неколико мјесеци раније, али да се добро оправља.

"Била сам врло елоквентна, а сада кажем 'Ја' умјесто 'Јес'. Људи ме питају одакле сам, а кад им кажем, смију се. Ја се смијем, али испод површине ме то растужује. Рођена сам Енглескиња и ту сам одрасла. Никад нисам ни била у Шведској", рекла је она.

Георгина је наставила: "Отишла сам у болницу и мислили су да сам имала мождани удар. Задржали су ме двије недјеље и тада су ми коначно поставили дијагнозу."

Љекари су јој рекли како је то врло риједак случај.

"Не знам да ли ћу заувијек имати овај нагласак. Желим да подигнем свијест јер што више људи зна о томе, више ће се истраживања спроводити", додала је.

Закопани крстови пронађени у Прњавору

Закопани крстови пронађени у Прњавору

У свијету постоји још неколико забиљежених случајева синдрома страног нагласка који су постали познати. 

Сарах Колвил из Енглеске звучи као Кинескиња, а ту је Синди Хастингс из Аустралије која када је чујете имате утисак да је из источне Европе. Кај Расел је једна Енглескиња која када говори звучи као да је из Француске.

Све три жене су имале одређених здравствених проблема и нису се осјећале добро прије него што је дошло до промјене у говору.

Научници су закључили да те промјене могу бити посљедица повреде мозга, али да немају стварну повезаност са страним нагласцима, већ се у говору мијења ритам, висина и интонација, што може да се перципира као неки страни нагласак.

Осим због физичке трауме, овај синдром може се појавити и као посљедица проблема с менталним здрављем.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: