Руши све пред собом

Од овог нема спаса: Руска војска употријебила термобаричну бомбу

  • 07.10.2024. 19:39

Оружане снаге Руске Федерације су у бици за Волчанск, на сјеверу Харковске области, примијениле термобаричне авио-бомбе, преноси ратни дописник Андреј Руденко, који је на свом Телеграм каналу подијелио снимке дејства овог наоружања.

Министарство одбране Русије није потврдило, ни демантовало наводе руског извјештача.


Како наводи Руденко, на снимцима се може видјети дејство бомбе ОДАБ-1500, а ради се о највећој термобаричној бомби у оперативној употреби руске војске.


Ова врста наоружања често се назива и "вакуум бомба", а функционише тако што најприје распршује своје пуњење као аеросолни облак гаса (који потом улази у зграде и околне објекте), а потом долази до експлозије и формирања ватрене лопте која усисава кисеоник из околине, због чега настаје ударни талас моћнији него код осталих врста авио-бомби.

Термобарично наоружање је специјално дизајнирано да нанесе губитке трупама које се налазе на утврђеним положајима и бункерима.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм