Bivši nigerijski ministar

"Očekujte još državnih udara u frankofonoj Africi"

  • 01.09.2023. 07:13

Državni udari u Nigeru i Gabonu neće biti posljednji kada su u pitanju frankofone afričke države, poručio je Femi Fani-Kajode, bivši nigerijski ministar vazduhoplovstva.

"Sa događajima u Gabonu, pošteno je reći da je hegemonija Francuza u Africi skoro gotova", naveo je Fani-Kajode na društvenim mrežama.

Afrikanci su, navodi on, u bili izazvani, poniženi, ismijavani, umanjeni, demistifikovani i uništeni od strane većine njihovih nekadašnjih afričkih kolonija, a mržnja, prezir, omalovažavanje i gađenje koje izazivaju kod ogromne većine Afrikanaca je zapanjujuća i bez presedana.

Ako Francuzi ne uzmu u obzir volju afričkog naroda i ne povuku se brzo i dostojanstveno nazad u Francusku, biće izbačeni silom oružja baš kao u Vijetnamu i Alžiru, poručio je Fani-Kajoda.

Prema njegovim riječima, Afrika počinje da se bori za "slobodu od tiranskog ropstva i okrutnog jarma Francuza i oslobođenje od njihovih izopačenih, prodornih i korozivnih načina i sistemskog ugnjetavanja".

Govoreći o događajima u Gabonu, on se zapitao da li će EKOVAS (Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država) ili Afrička unija zaprijetiti invazijom na zemlju, kao u situaciji u Nigeru, prenosi TASS.

Grupa visokih oficira Gabona objavila je na državnoj televiziji da je preuzela vlast u zemlji. Pobunjenici se sastoje od oficira koji služe u bezbjednosnim snagama, oružanim snagama i policiji centralnoafričke države, kao i u nacionalnoj i predsjedničkoj gardi.

Oni su poništili rezultate predsjedničkih izbora na kojima je treći put za šefa države izabran Ali Bonga Ondimbe. Vojska je saopštila da je predsjednik u kućnom pritvoru "okružen porodicom i ljekarima". On je na snimku potvrdio da ga drže u predsjedničkoj rezidenciji. Kasnije, 30. avgusta, Komitet za tranziciju i restauraciju institucija imenovao je generala Brajsa Klotera Oliguija Nguemu za prelaznog predsjednika.

Krajem jula, grupa vojnih oficira iz predsjedničke garde Nigera pobunila se i svrgnula predsjednika Mohameda Bazuma. Nacionalni savjet za zaštitu domovine, na čelu sa komandantom garde, Abdourahmaneom Tčianijem, formiran je da upravlja zemljom. Lideri zemalja EKOVAS uveli su oštre sankcije Nigeru i zahtijevaju od pobunjenika da oslobode Bazuma, prijeteći silom.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.