Бивши амерички предсједник

Обама упозорио Бајдена: Трамп је страшнији него што мислиш

  • Извор: Блиц
  • 07.01.2024. 10:35

Бивши амерички предсједник Барак Обама имао је тајни незванични ручак са Бајденом у Бијелој кући како би га позвао да буде “агресивнији” јер се боји да је Трамп страшнији него што садашњи предсједник Америке мисли.

Обама је подијелио своју забринутост и савјете у вези са кампањом свог бившег потпредсједника, наводи се у новом извјештају.

Он је постао “живљи” док је разговарао о изборима 2024. и сугерисао је да би Бајден требало да реконструише своју кампању како би била агилнија, објавио је Вашингтон пост у суботу, позивајући се на људе који су упознати са тим.

Трамп поднио жалбу Врховном суду на забрану кандидовања у Колораду

Трамп поднио жалбу Врховном суду на забрану кандидовања у Колораду

Састанак за ручак је наводно одржан посљедњих мјесеци, али није раније пријављен, а Обама се не појављује у дневнику посјетилаца Бијеле куће, који имају изузетке за одређене врсте посјета.

“Треба да дјелујеш без одобрења Бијеле куће”

Како преноси Пост, Обама је сугерисао да Бајденова кампања, чије је сједиште у Делаверу, треба да постане агресивнија и да буде оснажена да дјелује без одобрења Бијеле куће, гдје су многи Бајденови главни савјетници.

На одвојеном ручку прошлог љета, Обама је такође подијелио своју забринутост да је Трамп страшнији противник него што многе демократе схватају, наводећи као аргументе његову тврдоглаву базу присталица, дубоко поларизовану земљу и подршку конзервативних медија, рекли су извори за Вашингтон Пост.

Трамп упозорава: Чувајте се, ФБИ шаље прикривене шпијуне на вас

Трамп упозорава: Чувајте се, ФБИ шаље прикривене шпијуне на вас

Бајден има најгори рејтинг од било ког модерног предсједника у овој фази свог мандата, и или је стабилан или заостаје за својим вјероватним републиканским противником у анкетама.

“Ако би сутра били избори, он би изгубио”

– Ако би избори били одржани сутра, предсједник Бајден би изгубио – рекао је за АФП Вилијам Галстон, виши сарадник на Институту Брукингс.

Већ мјесецима, демократе траже да се Бајденова кампања појача, док се забринутост бирача повећава око економије и старости најстаријег америчког предсједника.

Бајден је управо то урадио у петак на почетку 2024. говором у предизборној кампањи у Пенсилванији, оштро осудивши Трампа.

Демократа је упоредио свог републиканског ривала са нацистима и означио га као “болесног”, “губитника” и пријетњу демократији САД.

Извори за Ројтерс: Трамп би заиста могао да извуче САД из НАТО

Извори за Ројтерс: Трамп би заиста могао да извуче САД из НАТО

Сада се поставља питање да ли ће та стратегија – идентификовање Трампа као његовог главног ривала чак и прије званичног почетка процеса номинације републиканаца – бити довољна да подстакне његове бираче на опште изборе.

Погрешна стратегија?

До сада је Бајденова стратегија била фокусирана на позитивне поруке о својим достигнућима – посебно на извођењу економије из пандемије ковид-19, али “они до сада нису баш помјерили иглу” – рекао је Галстон, посебно зато што многи Американци још увијек осјећају посљедице високих цијена хране и станова, упркос ономе што говори владина статистика.

Миграција преко мексичке границе остаје главна бољка, док у Бајденовој странци постоје подјеле око његове подршке израелском рату против Хамаса, а републиканци у Конгресу блокирају његову понуду за више средстава за Украјину.

Још једна велика забринутост је да Бајден не добија подршку међу бирачима црнаца и латиноамериканаца који су му помогли да дође у Бијелу кућу 2020.

Објавили карикатуру на којој Зеленски џепари Бајдена па се извињавају

Објавили карикатуру на којој Зеленски џепари Бајдена па се извињавају

Али можда највећа рањивост Бајдена су његове године: претрпио је низ киксева и вербалних лапсуса којима се Трамп, само четири године млађи са 77 година, више пута исмијавао, пише Дејли мејл, а преноси Блиц.

Пратите нас и путем Вибера