Njujork

NYT: Američki zvaničnici vjeruju da je Ukrajina napala Kremlj

  • Извор: Индекс
  • 25.05.2023. 08:54

Američki zvaničnici vjeruju kako je napad dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca izvela jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica, piše "New York Times".

Radilo se o samo jednoj u nizu tajnih akcija protiv ruskih ciljeva koje su uznemirile administraciju američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Američke obavještajne agencije ne znaju koja je jedinica izvela napad i jesu li predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ili njegovi najviši funkcioneri bili svjesni operacije. Dio američkih zvaničnika smatra kako Zelenski nije znao da će napad biti izveden, dodaje "NYT".

Agencije su do svoje preliminarne procjene došle djelimično iz presretnutih komunikacija u kojima su ruski zvaničnici optuživali Ukrajinu i drugih komunikacija u kojima su ukrajinski zvaničnici rekli da vjeruju kako je njihova zemlja odgovorna za napad koji se dogodio 3. maja. 

Napad na Kremlj zabrinuo Bajdena

Američki funkcioneri dodaju kako ne vjeruju da je ukrajinska vlada izravno odobrila napad dronovima na Kremlj, ali to je zato što obavještajne agencije još nemaju konkretne dokaze koji bi identifikovali koji su vladini funkcioneri, ukrajinske jedinice ili operativci bili uključeni.


Dodikov Kabinet obezbijedio vozila: Po novi život u predsjedničkom automobilu

Dodikov Kabinet obezbijedio vozila: Po novi život u predsjedničkom automobilu

Čini se da je napad bio dio niza operacija koje su u Sjedinjenim Državama, najvećem dobavljaču vojne opreme Ukrajine, izazvale nelagodu. Bajdenova administracija zabrinuta je zbog rizika da će Rusija okriviti američke zvaničnike i uzvratiti širenjem rata izvan Ukrajine.

Osim napada dronom, američki zvaničnici vjeruju da su Ukrajinci odgovorni za ubistvo kćerke istaknutog ruskog nacionaliste, ubistvo proruskog blogera i brojne napade u ruskim gradovima u blizini granice s Ukrajinom.

Napad na gasovod Sjeverni tok takođe smatraju djelom proukrajinskih operativaca čije veze s ukrajinskom vladom tek treba utvrditi.

Amerikanci imaju problema u nadzoru ukrajinskih obavještajaca

Predstavnici Bijele kuće, Centralne obavještajne agencije i Kancelarije direktora Nacionalne obavještajne službe odbili su da komentarišu tvrdnje zvaničnika koji su željeli ostati anonimni.

Iako je napad dronom prouzrokovao malu štetu, narušio je osjećaj bezbjednosti i nepobjedivosti koji je Kremlj nastojao prikazati unutar Moskve uprkos haosu koji je stvorio svojim ratom u Ukrajini.

Sposobnost američkih obavještajnih agencija da utvrde odgovornost za napade na ruske mete komplikovana je načinom na koji je Ukrajina organizovala svoje bezbjednosne službe, koje imaju tajne, preklapajuće i ponekad suparničke odgovornosti.

Na primjer, Služba bezbjednosti Ukrajine, Glavna uprava za obavještajne poslove i ukrajinska vojska raspolažu svaka svojim jedinicama specijalnih snaga.


Zmija ušla u auto, vatrogasci upozoravaju: Oprez, sezona je počela - FOTO

Zmija ušla u auto, vatrogasci upozoravaju: Oprez, sezona je počela - FOTO

Oni rade s različitim nivoima profesionalizma i nadzora, a ponekad se takmiče za resurse i pažnju unutar ukrajinskog sistema.

Američki zvaničnici nisu sigurni koliko blisko ove jedinice koordinišu svoje aktivnosti jedna s drugom.

"Ovo je bila neugodnost i iznenađenje za Ruse"

Neki američki funkcioneri u početku su razmatrali mogućnost da je napad dronom na Kremlj izvela ruska vlada u operaciji pod lažnom zastavom koja je osmišljena kako bi Moskvi pružila izgovor za eskalaciju sukoba.

Ali nakon napada Sjedinjene Države presrele su komunikaciju u kojoj su se čuli ruski zvaničnici kako razgovaraju o incidentu i nalazima preliminarne istrage Moskve o tome šta se dogodilo.

U tim internim raspravama ruski su zvaničnici izgledali iznenađeno upadom bespilotne letjelice i okrivili su Ukrajinu. Američki funkcioneri rekli su da su ih ovi obavještajni podaci pomogli uvjeriti da napad nisu izveli Rusi.

"Odgovor Kremlja sugeriše mi da je ovo bila neugodnost i iznenađenje za njih, a ne namjerna operacija. Napadi takođe potkopavaju percepciju moskovskih sposobnosti nadzora vazdušnog prostora i da je Kremlj siguran - to su važna uvjerenja koje bi željeli zadržati", rekla je Dara Masikot, vojna analitičarka RAND-a. 

Amerikanci ne vjeruju u uefikasnost ovakvih napada

Sjedinjene Države takođe su presrele ukrajinske razgovore u kojima su zvaničnici rekli da vjeruju da je njihova zemlja odgovorna za napad. No čini se da ti zvaničnici nisu znali ko je unutar ukrajinskog sistema to mogao planirati ili izvesti.

Amerikanci su svjesni da neki ukrajinski tajni operativci rade uglavnom nezavisno i bez direktnog nadzora Zelenskog ili njegovih najviših zamjenika. 

Dodaju kako nije izgledno da Zelenski potpisuje sve tajne operacije, a nejasno je u kojoj je mjeri svjestan da će se one dogoditi.


Ruski bezbjednjaci osujetili teroristički napad na nuklearke

Ruski bezbjednjaci osujetili teroristički napad na nuklearke

Sjedinjene Države opetovano su upozoravale Ukrajinu da ne provodi napade visokog profila unutar Rusije, navodeći rizik od eskalacije. Takođe, odbacuju efikasnost takvih napada, koje vide kao odvraćanje pažnje od najvažnije borbe: kampanje Kijeva protiv ruskih snaga u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Prvi dron izazvao manji požar

Dok se čini da su tajni napadi do sada imali mali učinak na tok sukoba u Ukrajini, oni su pokazali sposobnost Kijeva da prodre duboko u Rusiju.

Američki zvaničnici kažu da bi cilj operacija mogao biti jačanje ukrajinskog morala i probijanje aure neranjivosti koja okružuje predsjednika Vladimira V Putina, prenosi "Index.hr".

Ukrajinski vojni lideri ponekad nisu bili voljni dijeliti informacije sa Sjedinjenim Državama o ratnim planovima, zabrinuti da će ruski špijuni ili drugi saznati za njih, otežavajući Ukrajini da iznenadi neprijatelja. Ukrajinci su bili posebno škrti govoreći o svojim tajnim operacijama.

Napad dronom na Kremlj dogodio se u ranim jutarnjim satima 3. maja, nekoliko dana prije nego što je Rusija proslavila Dan pobjede, obilježavajući pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Prvi dron izazvao je manji požar; drugi je dron eksplodirao dok su dvije osobe pregledavale krov radi oštećenja koje je prouzrokovao prvi, ali činilo se da nisu povrijeđene.