Izrael

Novinarka ubijena prvog radnog dana, jeziv snimak obišao svijet

  • Извор: Мондо.рс
  • 01.06.2022. 16:25

Palestinska novinarka Gafran Varasna ubijena je tokom svog prvog radnog dana.

Ona je druga palestinska novinarka koju su ubile izraelske vojne snage. Prije manje od mjesec dana ubijena je reporterka Al Džazire Širin Abu Akleh u izbjegličkom kampu Dženin 11. maja.

Varasna je ubijena u srijedu u izbjegličkom kampu Al Arub, sjeverno od Hebrona. Ova 31-godišnja žena upucana je na ulazu u kamp. Prevezena je u bolnicu u Hebronu, gdje je sat vremena kasnije proglašena mrtvom.

"Varasna je dobila metak u grudi, veoma blizu srca", rekao je portparol bolnice.

On je dodao da je dovezena u veoma teškom stanju.

"U bolnicu je stigla praktično mrtva. Izgubila je previše krvi i srce joj je stalo", dodao je on.

Varasna je krenula na posao oko 7 i 40 ujutru kroz ulaz u izbjeglički kamp, gdje su obično stacionirane izraelske snage, ispričao je njen rođak palestinskim medijima.

"Nekoliko minuta kasnije čuli smo vijest da je neko upucan i ja sam pojurio sa drugim ljudima do ulaza u kamp i otkrio da je to Gafran", dodao je on i opisao kako su njeni roditelji primili tužnu vijest.

"Kad su njeni roditelji saznali za njenu smrt, bili su potpuno skrhani. Ona im je bila najstarije dijete i glavna podrška. Živjela je sa njima i pomagala oko mlađe braće i sestara", ispričao je rođak.

Trebala da vodi emisiju

Talab Džabari, direktor radija "Drim" na kojem se Varasna zaposlila objasnio je da joj je dan kada je ubijena trebao da bude prvi dan na poslu.

"Gafran se prijavila za posao voditelja vijesti na našem radiju prije dvije nedjelje. Prošla je kroz neke kvalifikacione testove i primljena je. Danas (srijeda) je bio njen prvi radni dan. Čekali smo da se njen glas prvi put čuje u programu, ali umjesto toga smo morali da saopštimo vijest da je ubijena",rekao je Džabari.

Izraelci tvrde da je imala nož

Izraelska vojska, povodom ovog slučaja, objavila je da je ubijena teroristkinja.

Oni su naveli da su "neutralisali napadača" koji je držao nož i "prišao vojniku tokom rutinske bezbjednosne operacije".

"Vojnici su odgovorili i otvorili vatru", navodi se u kratkom saopštenju vojske uz fotografiju malog kuhinjskog noža, prenosi "Mondo.rs".

Nakon ubistva novinarke svijet je obišao jeziv snimak na kojem se vidi kako okupljeni ljudi pokušavaju da pomognu nesrećnoj djevojci.

Upozoravamo da je video UZNEMIRUJUĆI.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.