Бивши предсједник САД

Нови детаљи о нападу на Трампа: Атентатор примијећен пола сата раније

  • Извор: Агенције
  • 30.07.2024. 12:49

Појавили су се нови детаљи у вези с атентатом на бившег предсједника САД и кандидата републиканаца на предсједничким изборима Доналда Трампа произашли из текстуалних порука између локалних безбједносних јединица, до којих је дошао републикански сенатор Чак Грасли, а које је објавио Њујорк Тајмс, укључујући и то да су припадници локалне полиције примијетили нападача 30 минута прије него што су то званичници раније рекли.

Објављене текстуалне поруке показују да је локални контраснајпериста на предизборном скупу у Пенсилванији 13. јула прво примијетио мушкарца, који је касније идентификован као Томас Метју Крукс, како лута у подручју гд‌је су били постављени контраснајперисти више од 90 минута прије пуцњаве.

Њујорк Тајмс је објавио да је контраснајпериста у 16.26 упозорио своје колеге на Крукса, да се налазио близу њихових возила и сједио на столу за пикник у близини складишта, гд‌је се налазило неколико контраснајпериста, изван ограђеног дијела терена гд‌је је Трамп требало касније да се појави.

Нова саботажа на Олимпијским играма у Паризу

Нова саботажа на Олимпијским играма у Паризу

Контраснајпериста је рекао својим колегама да је Крукс знао да су они тамо и да га је видио како одлази са својом пушком.

Један од контраснајпериста је сликао Крукса и фотографије су подијељене у групном чету, а другу поруку добили су локални полицајци у 17.38, у којој се наводи да треба да обавијесте Тајну службу, навео је лист. "Дијете учи око зграде у којој се налазимо. АГР Вјерујем да јесте. Видио сам га са даљиномјером како гледа према бини. FYI. Ако желите да обавијестите SS снајперисте да погледају. Изгубио сам га из вида", писало је у једној од порука, уз Круксове фотографије.

Један од двојице преосталих контраснајпериста је наводно истрчао из зграде покушавајући да држи на оку Крукса док не стигну други полицајци, према званичницима округа Батлер, али Крукс је побјегао, понијевши са собом ранац.

У 18 часова, један службеник у групним порукама претпоставио је да се Крукс креће према задњем дијелу комплекса складишта, даље од мјеста догађаја, пренио је Њујорк Тајмс.

Трамп пристао на разговор у својству жртве са ФБИ, који истражује атентат на њега

Трамп пристао на разговор у својству жртве са ФБИ, који истражује атентат на њега

Али умјесто тога, Крукс се попео на зграду у комплексу најближем бини.

У 18.11, Крукс је почео да пуца, окрзнувши Трампово уво, убивши учесника митинга и ранивши неколико особа.

Неколико тренутака касније, Крукс је убијен на крову складишта које је било повезано са оним у којем су били смјештени контраснајперисти. Недавно објављене поруке такође сугеришу да је убица често био корак испред снага безбједности и полиције.

Њујорк Тајмс објавио је да је Крукс обишао мјесто на којем ће се одржати скуп дан прије него што је то учинила Тајна служба 8. јула.

У извјештају се, такође, наводи да је Тајна служба искључила цијели комплекс складишта из свог унутрашњег безбједносног периметра. То је значило да је на дан митинга Крукс могао да дође до зграде без безбједносне провјере.

Лист је објавио да је Тајна служба замолила локалне агенције да јој пруже додатну помоћ и да су текстуалне поруке показале да се округ Бивер борио да пронађе довољно добровољаца да покрију 12-часовну смјену. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.