Литванија

Њемачка повукла потез који није виђен 80 година

  • Извор: Индекс
  • 16.04.2024. 08:56

Прије два дана у Литванију је стигла авангарда њемачке оклопне бригаде, која ће од 2027. године бити стално распоређена у тој балтичкој држави.

Ово је први пут од краја Другог свјетског рата да је Бундесвер трајно распоредио своје снаге ван њемачких граница. То је велики изазов за њемачку војску, која се суочава са недостатком буквално свега - наоружања, опреме, муниције, а прије свега људства.

Недостатак радне снаге биће највећи проблем. И док оружје, опрема и муниција могу трајно да остану у базама, војници сигурно не би пристали на трајно пресељење у Литванију.

Новоформирана бригада Панцербригада 45 имаће 4.800 припадника и око 200 цивила (по жељи, војници ће моћи да доведу и своје породице), преноси "Индекс".


Откривен један од наводних израелских планова за освету Ирану

Откривен један од наводних израелских планова за освету Ирану

Панцербригада 45 ће се састојати од једног батаљона из Баварске, једног из Северне Рајне-Вестфалије и једног међународног батаљона који ће се састојати од припадника НАТО појачаног предњег присуства.

Овај батаљон, под њемачком командом, раније се налазио у Литванији. На званичној Фејсбук страници НАТО-ове борбене групе за напредно присуство Литваније наводи се да се батаљон тренутно састоји од припадника из Њемачке, Белгије, Чешке, Луксембурга, Холандије, Норвешке и Хрватске.

Да ли би НАТО наредио нуклеарни удар ако би Руси ушли у балтичке земље?

Да ли ће амерички и/или француски предсједник и британски премијер наредити нуклеарни напад на Русију јер су руске снаге ушле на територију Литваније, Летоније и Естоније?

Или је вјероватнији сценарио да Савезници пошаљу неке мале копнене снаге да помогну Литванцима, Летонцима и Естонцима у одбрани?


Српкиња погинула у Швајцарској, пријатељи се опраштају потресним порукама

Српкиња погинула у Швајцарској, пријатељи се опраштају потресним порукама

Проблем је тим већи што би врло брзо, за отприлике годину дана, НАТО алијанса могла да се суочи са највећом кризом до сада евентуалним повратком Доналда Трампа у Овални кабинет Бијеле куће. Због тога би безбједност балтичких држава, као и свих других европских држава, готово у потпуности постала европски проблем. Европа има двије нуклеарне силе - Француску и Уједињено Краљевство. Међутим, само Француска је чланица Европске уније.

Француске нуклеарне снаге нису велике (поготово не у поређењу са америчким и руским), али би ипак биле довољне да Владимира Путина одврате од евентуалне агресивне политике према европским државама. Стога не чуди што постоје приједлози да се француске нуклеарне снаге европеизирају и тако ојача европски одбрамбени потенцијал против сјеверног сусједа. Не би било први пут да велике европске силе одлуче да их савези не обавезују довољно да ризикују свој опстанак. Пољаци су то најтеже осјетили 1939. године, када су њихову земљу распарчали њемачки националсоцијалисти и совјетски комунисти.

Занимљиво је да су Француска и Уједињено Краљевство објавиле рат само Њемачкој, док су потпуно игнорисале распарчавање Пољске од стране СССР-а. Послије објаве рата ништа нису урадили против Њемачке све до 10. маја 1940. и напада на Француску. Али тада је за Французе било касно.

Пољска жели нуклеарно оружје

Стога не чуди што из Варшаве стижу изјаве да Пољска жели да се наоружа нуклеарним оружјем као најјачим средством одвраћања од могућег руског напада.


Језиво убиство: У фрижидеру пронађени људска глава и други дијелови тијела

Језиво убиство: У фрижидеру пронађени људска глава и други дијелови тијела

Изјава пољског бригадног генерала Јарослава Крашевског од 12. фебруара пољским медијима РМФ ФМ да "они који посједују нуклеарне способности имају веома висок ниво безбједности" била би незамислива прије двије године.

Али сада није доживјела осуду пољске јавности. Напротив, наишло је на одобравање. Проблем је што Пољска нема довољно времена да развије сопствено нуклеарно оружје, па се поставља питање чије да употреби.

Највјероватнија варијанта је америчка, али би повратком Трампа на власт и та опција била веома упитна. Уласком у НАТО безбједносни савез, балтичке државе су, као и многе друге, вјеровале да су трајно ријешиле питање опстанка.

Републиканска блокада даље помоћи Украјини, а поврх тога и Трампов негативан однос према НАТО, нимало не охрабрују. Европски нуклеарни кишобран би био добра замјена за амерички, али за сада од тога неће бити ништа, пише "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.