Тешке оптужбе

Њемачка обманула јавност?

  • Извор: Б92
  • 04.06.2024. 13:55

Владајуће партије Њемачке обмануле су јавност при гашењу нуклеарних електрана, тврди проминентни политичар опозиционих демохришћана (ЦДУ) Јенс Шпан.

Оправдања за постепено укидање атомске енергије, попут нуклеарне безбједности или мањка горивих шипки, пала су у воду, рекао је Шпан у уторак за Дојчландфунк.

"Био је то зелени свијет из бајке", који су владајуће странке представљале фрагментарно, изврћући чињенице, рекао је.

Демохришћани су дан раније одлучили да у парламенту формирају анкетни одбор да истражи гашење нуклеарних електрана.

"Имам утисак да министарство за заштиту животне средине и министарство привреде раде као да их воде невладине организације", рекао је Шпан, министар здравства у посљедњој влади Ангеле Меркел.

Питање је, додао је, "ставља ли зелени систем партијске интересе изнад интереса земље". Понављање "зеленог" је референца ка утицају еколошке странке Зелених, која је дио владине коалиције.

Министри привреде и екологије Роберт Хабек и Штефи Лемке су почетком 2022. били под притиском да у влади прихвате одлагање планираног гашење три преостале нуклеарке.

Према медијским извјештајима, поједини експерти су сугерисали то рјешење. Наводно је у било стручних сугестија да се њихов рад продужи.

Оба министарства су оспорила те извјештаје, а Штефи Лемке је одлуку о дефинитивном иступању из атомске енергије описала као "једну од најтранспарентнијих 2022."

Напуштање нуклеарне енергије иницирала је још влада Меркелове послије катастрофе у јапанској електрани Фукушима 2011.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: