Више од 100.000 људи на протесту

Нијемци се не смирују након плана АфД-а о масовној депортацији

  • Извор: Кликс
  • 21.01.2024. 08:52

Више од 100.000 људи изашло је у суботу широм Њемачке у знак протеста против крајње десничарске странке Алтернатива за Њемачку (АфД), а све као знак изразитог незадовољства које се пробудило након што је њихов план за масовну депортацију испливао на површину.

Највећи протест одржан је у Њемачкој гд‌је се више од 35.000 људи придружило демонстрацијама под називом "Одбранимо демократију - Франкфурт против АфД-а".

Приближно једнак број демонстраната окупио се и у Хановеру, а на том скупу су били видљиви и транспаренти са натписима попут "Нацисти, напоље".

На протесте против АфД-а позивали су готови сви у Њемачкој, од политичара, преко цркве до чак тренера и фудбалера Бундеслиге.

Ово нису први протести овакве природе, а почели су, подсјетићемо, након што се у јавности појавила информација да су чланови АфД-а с неонацистима и другим екстремистима одржали састанке на којима је било ријечи о масовној депортацији миграната, тражитеља азила па и њемачких држављана иностраног поријекла за које - они сматрају - да се нису интегрисали.

Иначе, вијест о одржаном састанку изазвала је шок широм Њемачке, а појавила се само неколико мјесеци уочи три велика регионална избора у источној Њемачкој на којима је њихова подршка најјача икада АфД расте у анкетама.

Водећи политичари, укључујући канцелара Олафа Шолца који се придружио демонстрацијама прошлог викенда, рекли су да сваки план за протјеривање имиграната или грађана једнако представља "напад на нашу демократију, а заузврат и на све нас", пише Гардијан.

(Кликс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм