Melburn

Neonacista napao tamnoputog čuvara: Prijeti mu zatvor

  • Извор: АТВ
  • 20.12.2022. 12:52

Lideru neonacista Tomasu Sjuelu prijeti zatvorska kazna nakon što je sudija utvrdio da je izazvao tuču kada je povrijedio čuvara Nine Netvorka.

Sjuel (29), lider Evropskog pokreta Australije, pojavio se u utorak pred Prekršajnim sudom u Melburnu gdje je proglašen krivim za bezobzirno nanošenje povreda i svađu tokom svađe 2021.

Poslije dva dana spornih saslušanja, sudija Stiven Balek odbacio je Sjuelove argumente o samoodbrani zbog njegovog premlaćivanja čuvara poslije 'odvratnog rasnog ismijavanja'.

On je rekao da je Sjuel „želio svađe“ kada je 1. marta posjetio zgradu Nine Netvorka u Melburnu sa kamermanom i zahtijevao da razgovara sa nekim iz A Current Affair.

On je tvrdio da je ACA-in segment o njemu te večeri pokazao da je njegova grupa teroristička, a program ga nije kontaktirao za komentar.

Nakon što je osoblje ACA odbilo da se sastane sa Sevelom, njegov kamerman Džejkob Hersant počeo je da snima Sjuela u foajeu.

Čuvar je prišao, stavio ruku preko sočiva kamere i rekao paru da prestanu sa snimanjem, uputivši ih na prostor ispred zgrade.

Sjuel i gospodin Hersant su na kraju pristali da izađu napolje, ali ih je čuvar pratio nakon što su počeli da snimaju blizu vrata.

Konačno su poslušali uputstva i udaljili se dalje, kada je stražar počeo da pravi pokrete u obliku plesa u kameru.

Gospodin Hersant je ismijavao i rugao se čuvaru, govoreći: 'Igraj majmune, igraj'.

„Pazi brate, ja nisam plesni majmun“, odgovorio je čuvar.

Zatim je dodirnuo gospodina Hersanta po ramenu, u pokušaju da ga gurne unazad, prije nego što je Sjuel uskočio i počeo da napada čuvara.

Sudija je rekao da žrtva nije imala vremena da reaguje kada je Sjuel počeo da ga udara pesnicom u glavu.

„Sila i ponavljanje“ udaraca doveli su do toga da je čuvar pao unazad i udario glavom o beton, rekao je Balek.

On je odbacio svjedočenje Sjuela i gospodina Hersanta, koji je uključivao da je čuvar zgrabio gospodina Hersanta za vrat, a da je Sjuel tukao čuvara u odbrani.

„Čim ste primijetili bilo kakav fizički kontakt od strane [čuvara] sa gospodinom Hersantom, uskočili ste uz kontinuirano i neopravdano nasilje“, rekao je gospodin Ballek.

„Video dokaz grafički prikazuje uznemirujuću prirodu snažnog čovjeka koji brutalno udara žrtvu koja ništa ne sumnja u lice, tako da ona pada unazad i udara glavom o trotoar.“

Sevell, koji ostaje na kauciji, suočava se sa dvije godine zatvora. On će se vratiti u sud 12. januara na ročište za izricanje presude.

Izvan suda, predsjednik Komisije za borbu protiv klevete Dvir Abramovič rekao je da je presuda "gromovita pobjeda" pravde.

„To je takođe udarac u solarni pleksus opasnog i ponovnog australijskog neonacističkog pokreta“, rekao je on.

„Brutalni napad koji smo videli prošle godine bila je čista i jednostavna mržnja.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана