Објавио Билд

Не пада ивер далеко од кладе? Дјед Аналене Бербок је био нациста

  • 09.02.2024. 14:28

Дјед њемачке министарке спољних послова Аналене Бербок био је официр Вермахта и ватрени присталица нацизма, објавио је њемачки "Билд".

Лист наводи записе из досијеа Валдемара Бербока (1913-2016) наводећи да је био запослен као инжењер у јединици за поправку противавионских топова.

У спису се може прочитати да пуковник Кр.О. (скраћено за ратни официр) Валдемар Бербок није само официр, већ и ватрени присталица нацизма, наводи "Билд" и додаје да у списима може да се прочита и да је он "безусловни националсоцијалиста", као и да је прочитао Хитлерову књигу "Мајн кампф". 

Даље наводе да у личним архивама готово увијек стоје фразе попут "чврсто стоји на бази националсоцијалистичког погледа на свијет" или "представља националсоцијалистички поглед на свијет и зна како да га пренесе на подређене", или "беспрекорни национални социјалистички став", преноси РТ Балкан.

Лист подсјећа да је 1944. Валдемар одликован Гвозденим крстом за војне заслуге.

Новинари "Билда" наводе да су примијетили да на комеморативним догађајима Бербок са поносом прича о свом дједу Валдемару, који је преминуо 2016. године и о поукама које је научила из његове војничке службе.

Овај лист је затражио коментар Министарства спољних послова како би разјаснили чињенице из биографије "херојског" претка Бербокове, а министарство је саопштило да ти документи нису били познати министарки. Ипак, то не значи да није знала за дједову нацистичку прошлост.

"Билд" наводи да је ова тема деценијама била осјетљива у породици Бербок и да се Аналенин отац свађао са својим оцем Валдемаром будући да није желио да прича о догађајима из рата.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)