Jens Stoltenberg

NATO: Rat bi mogao trajati godinama, Putin želi cijelu Ukrajinu

  • Извор: Б92
  • 06.04.2022. 17:18

Rat u Ukrajini mogao bi da traje godinama jer ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje želi "cijelu Ukrajinu", rekao je šef NATO-a.

"Iako Rusija sada koncentriše svoj napad na istočnu Ukrajinu, NATO nije vidio  nikakve naznake da se promijenio cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina da kontroliše cijelu zemlju", izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Obraćajući se novinarima prije sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu, Stoltenberg je takođe upozorio da bi rat u Ukrajini mogao da traje godinama.

"Nismo vidjeli nikakve indikacije da je predsjednik Putin promijenio svoju ambiciju da kontroliše cijelu Ukrajinu i da prepravi međunarodni poredak, tako da moramo da budemo spremni na duge staze", rekao je on.

"Moramo biti realni i shvatiti da ovo može trajati dugo, mnogo mjeseci ili čak godina", dodao je. Ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a sastaju se u danas i sutra kako bi razgovarali o povećanju podrške Ukrajini.

"Neću ulaziti u sve detalje o tome kakvu vrstu naoružanja obezbjeđuju saveznici, ali mogu da kažem da je rezultat onoga što saveznici rade značajna, a to uključuje neke teže oblike naoružanja u kombinaciji sa lakšim", rekao je Stoltenberg.

On je upozorio da će rat u Ukrajini imati dugoročne bezbjednosne odjeke za Evropu bez obzira kada se završi.

"Vidjeli smo spremnost predsjednika Putina da upotrebi vojnu silu da bi postigao svoje ciljeve. I to je mnogo, mnogo godina promenilo bezbjednosnu realnost u Evropi", rekao je generalni sekretar.