Барселона

Након 144 године Саграда фамилија ће коначно бити завршена

  • Извор: Агенције
  • 25.03.2024. 17:33

Чувена црква у Барселони, Саграда фамилија, 144 године након што је започета, биће коначно завршена 2026. године, с тим да ће за огромно степениште бити потребно додатних осам година.

Предсједник организације задужене за завршетак изградње овог ремек-дјела Антонија Гаудија објавио је рок за крај радова који се поклапа са стогодишњицом смрти славног архитекте.

Организација је саопштила да има довољно новца и материјала да заврши грађевину, укључујући и централни торањ од 172,5 метара посвећен Исусу Христу, пише Гардијан.

Како да вам цвјетови орхидеје што дуже трају

Како да вам цвјетови орхидеје што дуже трају

Иако је планирано да грађевина буде завршена 2026. године, рад на скулптурама и декоративним детаљима, као и степеништу које води ка ономе што ће на крају бити главни улаз, биће продужени до 2034. године. Када су радови на грађевини почели 1882. године, око ње су биле само њиве, али је у међувремену град растао око цркве.

Степениште, које би требало да се протеже кроз два велика градска блока, укључивало би расељавање око 1.000 породица и предузећа. И, док неки Гаудијеви сљедбеници то оспоравају, има и оних који инсистирају на томе да је степениште од самог почетка било у Гаудијевим плановима, преноси Танјуг.

"Пратимо Гаудијев план у потпуности", рекао је предсједник организације задужене за изградњу и додао: "Ми смо његови наследници и не можемо да се одрекнемо његовог пројекта. План представљен локалним властима 1915, који је потписао Гауди, укључује степениште".

"Зелена сахрана" постаје тренд у свијету, ево о чему се ради

Он је додао да су о плану разговарали и са градоначелником Барселоне Жаумеом Колбонијем, пошто локална власт има посљедњу ријеч.

"Немам кристалну куглу да ми каже када ће донети одлуку", рекао је предсједник и додао да ће они пратити Гаудијев план до посљедњег слова.

Од самог почетка, градњу Саграде фамилије је нешто успоравало, рат, недостатак финансија, а у најновије вријеме радови су били заустављени двије године због пандемије ковида. Прије појаве масовног туризма, посао је требало да се финансира искључиво донацијама покајника, пише Гардијан, што је чинило прилив новца непредвидивим и многи су сумњали да ће посао икада бити завршен.

Међутим, већ деценијама стабилан прилив новца обезбијеђен је наплатом улазница - милиони туриста спремни су да плате карту која кошта од 25 до 40 евра да би обишли ову грађевину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: