Истраживање показало

Најгори европски градови за живот

  • Извор: н1инфо.рс
  • 03.09.2024. 17:04

Прелијепи приобални град познат као врхунско мјесто за одмор изненађујуће је заслужио титулу европског града који је најмање погодан за живот, према недавном истраживању.

Студија Европске комисије анкетирала је становнике широм Европе, оцијењујући градове на основу кључних фактора као што су становање, зелене површине и здравствена заштита.

Док већина Европљана изражава велико задовољство својим животом, неке врло популарне туристичке дестинације су дом за неке од најмање задовољних становника континента.

На листи се нашао и главни град Србије Београд који је заузео шесто мјесто ове неславне листе, преноси Н1.

У наставку погледајте који су најгори градови за живот у Европи и шта су становници навели као разлог за незадовољство.

10. Подгорица (Црна Гора)

Подгорица, главни град Црне Горе, налази се на 10. мјесту најнижег задовољства становника у Европи. Упркос атрактивној обали земље која привлачи бројне туристе, њен главни град не ужива исти ниво интересовања.

Мање од половине Подгоричана сматра да је град добродошао за ЛГБТ особе, а 22 одсто њих је изјавило да се осјећа усамљено.

9. Мишколц (Мађарска)

Мишколц, индустријско чвориште у сјевероисточној Мађарској и четврти по величини град у земљи, бори се са задовољством становника.

Мање од половине његових становника осјећа се безбједно ноћу на улицама, а мање од 25 одсто вјерује да је у граду лако наћи добар посао. Поред тога, локални здравствени систем није испунио очекивања многих становника.

8. Скопље (Сјеверна Македонија)

Скопље, главни град Сјеверне Македоније, међу европским градовима је са најнижим степеном задовољства становника.

Само 13 одсто његових становника сматра да се њихов квалитет живота побољшао у посљедњих пет година. Поред тога, мање од 40 одсто људи изјавило је да осјећају да могу да вјерују другима у свом граду.

7. Рим (Италија)

Иако је Рим водећа туристичка дестинација у Европи, он је лоше рангиран у смислу задовољства становника.

Само три одсто оних који живе у главном граду Италије вјерују да се њихов квалитет живота побољшао у посљедњих пет година. Такође, мање од половине становника града сматра да је Рим погодно мјесто за живот за старије особе.

6. Београд (Србија)

Београд, главни град Србије, је међу градовима у Европи са најнижим нивоом задовољства становника. Само 38 одсто његових становника сматра да може да вјерује својим суграђанима.

Око 60 одсто њих задовољно је својим запослењем, а мање од половине градске популације је задовољно системом јавног превоза.

5. Напуљ (Италија)

Напуљ, други италијански град на листи ниског задовољства животом, бори се упркос популарности међу туристима. Само 66 одсто његових становника изјавило је да су срећни што живе у граду.

Уз то, само 58 одсто вјерује да је Напуљ погодно мјесто за младе породице, а мање од половине становништва се осјећа безбједно док шета ноћу.

4. Тирана (Албанија)

Тирана, главни град Албаније, сврстава се у један од најнеповољнијих градова у Европи за живот, са само 66 одсто становника који су изјавили да су задовољни својим животним условима.

Мање од 30 одсто људи вјерује да је Тирана мјесто добродошлице за LGBTQ особе, а мање од 40 одсто мисли да град нуди адекватне зелене површине.

3. Истанбул (Турска)

У Истанбулу, мање од 40 одсто становника град сматра погодним мјестом за старије особе, а мање од половине се осјећа безбједно док шета улицама када падне мрак.

Повјерење међу становницима је такође ниско, са само 27 одсто који вјерују да се могу ослонити на друге у граду. Поред тога, само 10 одсто људи сматра да је лако обезбиједити добар и приступачан смјештај.

2. Атина (Грчка)

Упркос томе што је најбоља туристичка дестинација, Атина је лоше рангирана у погледу задовољства становника. Само нешто више од 20 одсто њених становника лако проналази добар посао у грчкој пријестоници.

Мање од 40 одсто је задовољно јавним просторима у граду, а постоји широко распрострањено незадовољство нивоом загађења.

1. Палермо (Италија)

Палермо, главни град Сицилије, има признање да има најмање задовољних становника у Европи.

Само 62 одсто његових становника изјавило је да је задовољно животом у граду, а само четири одсто вјерује да ће тамо наћи добар посао.

Становници такође сматрају да је Палермо претјерано бучан, са само шест одсто који га оцјењује као чист. Упркос овим проблемима, приморски град остаје веома тражена дестинација за одмор.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.