Ekološka katastrofa

Nafta preplavila okean, iscurilo 80 tona u Tihi okean

  • 01.03.2019. 11:59

U Tihom okeanu u toku je ekološka katastrofa pošto se veliki brod nasukao i počeo da ispušta naftu u blizini svjetske baštine Uneska u Solomonskim ostrvima, saopštili su danas australijski zvaničnici.

Prema procjeni australijskih stručnjaka, više od 80 tona nafte iscurjelo je u more i na obalu u ekološki osjetljivoj oblasti, dok se više od 660 tona nafte i dalje nalazi na brodu koji plovi pod zastavom Hongkonga, a iz kojeg i dalje curi nafta.

Australijsko odeljenje za spoljne poslove i trgovinu upozorilo je da postoji visok rizik od toga da i ostatak nafte iscuri iz broda, navodeći da je "duboko razočarano" sporim reagovanjem na tu situaciju.

Kako je objasnio australijski visoki komesar u Solomonskim ostrvima, snimči napravljeni ove nedjelje pokazuju da je postignut mali napredak u tome da se zaustavi curenje nafte iz broda, od kako se nasukao 5. februara, prenosi AP.

Brod je iznajmila kompanija "Bintan Mining" u Solomonskim ostrvima kako bi prevezao boksit, koji se koristi u proizvodnji aluminijuma.

Južni dio ostrva Renel dio je svjetske baštine Uneska.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм