Насилне животиње

На сјеверу Словачке проглашено ванредно стање због појаве медвједа

  • Извор: Агенције
  • 21.03.2024. 17:54

У неколико округа на сјеверу Словачке проглашено је ванредно стање због појаве такозваних синантропских медвједа, медвједа који су се навикли да живе у близини људи.

Ванредно стање се односи на округе Липтовски Микулаш, Ружомберок, Жилина, Мартин и Турчијанске Теплице (сви у региону Жилине), Попрад и Кежмарок (оба у Прешовској области), пренио је ТАСС.

Очекује се да ће ванредна ситуација бити проглашена у још неколико округа Банскобистричког региона и појединим окрузима Тренчинског региона.    

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток рекао је да је циљ проглашења ванредног стања заштита људи који живе у градовима.

"То ће омогућити и полицијском корпусу и ударним екипама за медвједе да боље одговоре на повећану појаву медведа", истакао је он.

"Ударне екипе за медвједе биће појачане и желимо да на овај начин јасно гарантујемо људима да је држава ту да их заштити", рекао је Шутај Ешток.

Пораст броја насилних сусрета медвједа и људи посљедица је тога што су се медвједи навикли у одређеним областима на присуство људи, изјавио је министар животне средине Томаш Тараба.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.