"Аспидес"

Може да направи разлику: Естонија шаље једног војника у Црвено море!

  • 28.03.2024. 18:55

Естонија је одлучила да се прикључи операцији "Аспидес" Поморских снага Европске уније (ЕУНАВФОР), која се одвија у Црвеном мору и Аденском заливу, а како се наводи у саопштењу Министарства одбране ове балтичке државе естонска војска послаће једног војника.

"Због кризе у Црвеном мору, Влада републике (Естоније) данас је донијела одлуку о учешћу Естоније у војној операцији Европске уније, тј. ЕУНАВФОР-а – "Аспидес", која се одржава у Црвеном мору, са једним војником. Према првобитном плану операција ће трајати годину дана, али ће се уколико буде потребе продужити."

У саопштењу се истиче и да је операција ЕУ искључиво "одбрамбене природе", па самим тим не подразумијева дејство по копненим циљевима. Ипак, естонско министарство навело је и да се "Аспидес" спроводи у координацији са "Чуваром просперитета", коју предводе САД.

Иако до сада ниједна од двије операције није дала жељене резултате, односно није зауставила нападе Хута на бродове повезане са Израелом, САД и УК, нема сумње да ће присуство једног естонског војника промијенити стање на боље, наводи РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)