Марија Захарова

Москва: Срби и православље увијек били "кост у грлу" Запада

  • Извор: Агенције
  • 04.10.2023. 12:50

Српска православна црква постала је мета агресије колективног Запада, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Kоментаришући оптужбе члана британског парламента Алише Kернс и америчког генерала у пензији Веслија Kларка против Српске православне цркве да је наводно учествовала у шверцу оружја на сjевер Kосова и Метохије, Захарова је истакла да је увлачење цркве у сукоб повезано са западним трендом и политиком.

- Они уништавају православље у цијелом свијету. Они чине све да нападну православље. Ја то не бих назвала хибридним нападом – то је директна агресија Запада на православље. Они су раније деловали из потаје, сада дjелују директно. Протјерују православне свештенике, хапсе их, приводе, испитују, баве се унутрашњим провокацијама, користећи се различитим методама за подстрекивање сукоба, које нису само ван правних оквира, него и изван граница морала, етике - рекла је она, истакавши да је у току прогон људи који исповиједају православље.

Зато, како каже, не изненађује то што је и СПЦ постала објекат усредсређене агресије колективног Запада.

- Могу само да потврдим оно што на Балкану и у том региону најбоље знају – Срби су вијековима присутни на тој територији и православље такође вијековима тамо постоји, а то је увијек било кост у грлу западних спонзора косовско-албанских сепаратиста. То је такође веома важан фактор. Зато овдје треба сагледати и конкретан регионални аспект ове ситуације и обратити пажњу на свјетску тенденцију са становишта агресије колективног Запада према православљу и православцима - закључила је Захарова.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.