Саопштено

Москва поручује Вашингтону: Умирите амбиције

  • Извор: Агенције
  • 17.11.2023. 08:25

Тежње САД да "управљају цијелом планетом" наилазе на све већи отпор глобалне већине, стога је вријеме да Вашингтон схвати да узалуд маше санкционом палицом и да почне да умирује своје амбиције, саопштила је руска амбасада у Вашингтону.

Руске дипломате напомињу да су обратили пажњу на нове деструктивне одлуке америчке администрације, везане за јачање санкционог притиска на Русију и њој пријатељске земље.

Америчке власти су увеле нове рестрикције 16. новембра, баш на дан када се навршило 90 година од успостављања дипломатских односа између СССР и САД.

- Вашингтон коначно треба да схвати да је узалудно махање санкционом палицом и покушаји да се сломи Русија. Једнополарни свијет неповратно одлази у прошлост. Америчке тежње да управљају цијелом планетом изазивају све већи отпор свјетске већине. Што прије локални владајући кругови умире своје амбиције, одустану од метода економског и политичког диктата, лакше ће им бити да се интегришу у полицентрични систем међународних односа који се формира - наводи се у коментару руске амбасаде на Телеграму.

Из амбасаде констатују да су САД отворено агресивне према Русији, али да су покушаји да је сломе – узалудни.

Амбасада подсјећа да су "историји сарадње двије силе било успона и падова, конфронтације, братства по оружју и трке у наоружању".

- Периоди нормалног дијалога доносили су само корист народима обје земље и интересима глобалне безбједности. Међутим, данашња времена карактерише отворена агресија Вашингтона, који је за циљ прогласио "стратешки пораз" Русије. Фокус је на исцрпљивању домаће привреде, подстицању протестних осјећања и демонизовању Москве на међународној арени - оцјењује руска амбасада.

Према томе, САД упорно покушавају да ангажују против Русије цијели арсенал санкција.

- Ограничења се множе како под измишљеним изговорима о потреби да се супротстави руском утицају у разним дијеловима свијета, тако и због чисто себичних циљева. Конкретно, ријеч је о жељи администрације да прекроји глобалну енергетску мапу уз помоћ нелегитимних анти-тржишних иницијатива попут "ограничења цијена" руских сировина - наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: