Признао америчким конгресменима

Мохамеду бин Салману угрожен живот?

  • 15.08.2024. 09:04

Судијски принц Мохамед бин Салман рекао је америчким конгресменима да ризикује свој живот тиме што се залаже за споразум о нормализацији односа са Израелом.

Како пише Политико, саудијски принц је споменуо члановима Конгреса да доводи свој живот у опасност постижући велику погодбу са САД и Израелом која укључује нормализацију саудијско-израелских веза.

Најмање у једној прилици се позвао на Анвара Садата, египатског лидера који је убијен након склапања мировног споразума са Израелом, питајући шта су САД урадиле да заштите Садата. Он је такође говорио о пријетњама са којима се суочава објашњавајући зашто сваки такав споразум мора укључивати прави пут до палестинске државе - посебно сада када је рат у Гази појачао бијес арапских земаља према Израелу, пише Политико, позивајући се на бившег америчког званичника упознатог са садржином разговора.

Саудијци открили седам налазишта нафте и гаса

Саудијци открили седам налазишта нафте и гаса

"Овако је он то објаснио: "Саудијци веома дубоко маре за ово, и улице широм Блиског истока дубоко маре за ово, и мој мандат на мјесту чувара светих мјеста Ислама неће бити безбједан ако не будем инсистирао на оном што је најхитније питање правде у нашем региону'“, рекао је Политику један извор близак разговорима.

Ипак, наводи се у извјештају, МБС, како је иначе познат саудијски принц, "изгледа да намјерава да постигне мега-споразум са САД и Израелом", који сматра "кључним за будућност своје земље".

Саудијка први пут на избору за Мис универзума

Саудијка први пут на избору за Мис универзума

Није јасно када су се ови разговори десили и када је престолонаследник разговарао о свом потенцијалном убиству. Извори у америчком Конгресу рекли су да је могућност склапања споразума о нормализацији између Израела и Саудијске Арабије прије новембарских предсједничких избора готово затворена, без времена да Сенат ратификује америчко-саудијску компоненту споразума прије паузе.

Израелско-саудијска нормализација је дуго жељени циљ премијера Бењамина Нетанијахуа. Међутим, премијер је више пута одбацио будућу палестинску државу, чинећи сваки такав договор компликованим и тешким подухватом.

Саудијска Арабија мијења закон о алкохолу

Саудијска Арабија мијења закон о алкохолу

Амерички предсједник Џо Бајден рекао је да Саудијска Арабија жели да "у потпуности призна Израел" у замјену за безбједносне гаранције Вашингтона и успостављање цивилног нуклеарног постројења.

У понедјељак је Бијела кућа потврдила да је наставила са офанзивном продајом оружја Саудијској Арабији, укинувши забрану донијету 2021. године због забринутости за људска права. Наставак је виђен као дио напора Вашингтона да затражи помоћ Ријада у обезбјеђивању примирја у Гази и супротстављању могућем иранском нападу на Израел.

Одвратна сцена из Саудијске Арабије: Навијач бичевао фудбалера

Одвратна сцена из Саудијске Арабије: Навијач бичевао фудбалера

Прије рата у Гази, чинило се да је нормализација пред вратима. Два израелска министра обавила су јавне посјете краљевству само неколико дана прије него што је 7. октобра избио рат, када су хиљаде терориста предвођених Хамасом упали у јужни Израел, убили око 1.200 људи и узели 251 људи за таоце.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица