Premijer Indije

Modi na samitu G20 koristio pločicu na kojoj piše "Barat" umjesto "Indija"

  • Извор: СРНА
  • 09.09.2023. 14:03

Indijski premijer Narendra Modi obratio se na prvoj sjednici samita G20 u Nju Delhiju koristeći pločicu sa imenom zemlje na kojoj piše "Barat" umjesto "Indija".

Barat je zvanični hinduistički naziv zemlje.

Ranije ove sedmice, indijski predsjednik Drupadi Murmu poslala je pozivnice za večeru G20 na kojoj se predstavila i kao lider Barata.

Indijski mediji su tada objavili, pozivajući se na izvore, da indijska Vlada razmatra mogućnost da promijeni ime zemlje u Barat i da to pitanje iznese pred parlament na posebnoj sjednici od 18. do 22. septembra.

Erdogan liderima G20: Ispunite zahteve Rusije

Erdogan liderima G20: Ispunite zahteve Rusije

Odluka Murmuove da koristi ime zemlje na hindiju i mogućnost preimenovanja odbacile su opozicione stranke, od kojih su se mnoge pridružile novoformiranom bloku I.N.D.I.A. za izbore 2024. godine.

Modi je ove sedmice održao sastanak kabineta na kojem je razgovarano o pripremama za samit G20 i naložio je svojim ministrima da se uzdrže od debate o mogućem preimenovanju Indije u Barat, rekli su upućeni izvori indijskom listu "Hindustan tajms".  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм