Словачка

Министар открио зашто је нападач пуцао на Роберта Фица

  • Извор: СРНА
  • 16.05.2024. 15:53

Мушкарац који је тешко ранио словачког премијера Роберта Фицу био је жестоки критичар одлуке Фица да обустави испоруке оружја Украјини и протестовао је због политике Владе Словачке, укључујући затварање канцеларије специјалног тужиоца, изјавио је словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток.

Он је рекао да је осумњичени нападач 71-годишњи Јурај Цинтула пажљиво пратио домаће и међународне догађаје.

"Он је изнио разлоге зашто није сагласан са политиком Владе и зашто је одлучио да убије премијера", рекао је Есток, описујући Цинтулу као "усамљеног нападача" који није повезан ни са једном групом.

Према његовим ријечима, акције осумњиченог дјелимично су убрзане недавном побједом Петера Пелегринија, Фицовог савезника, на предсједничким изборима.


РУГИПП-у позитивно мишљење Главне службе за ревизију на финансијске извјештаје

РУГИПП-у позитивно мишљење Главне службе за ревизију на финансијске извјештаје

Мандат актуелне предсједнице Зузане Чапутове, за коју се каже да је прозападно оријентисана, истиче у јуну. И Пелегрини и Чапутова су осудили напад, описујући га као пријетњу демократији.

Фицо је јуче погођен са више хитаца из непосредне близине у предјелу абдомена док је дочекивао присталице у малом мјесту Хандлова. Нападач је одмах ухапшен, а премијер је у тешком стању хитно пребачен у болницу. Локалне власти су раније саопштиле да иза напада стоји "јасна политичка мотивација".


Фицо више није у животној опасности

Фицо више није у животној опасности

Фицо, критичар става Запада о сукобу у Украјини, обећао је раније да ће обуставити испоруку оружја Кијеву што је и кренуо да испуњава то обећање када је преузео дужност премијера након избора прошле јесени.

Цинтула је оснивач словачког удружења писаца и присталица опозиционе странке Прогресивна Словачка, подсјећа "Раша тудеј". 

Пратите нас и путем Вибера