Клаудија Шејнбаум

Мексико добија прву жену предсједника

  • Извор: Танјуг
  • 03.06.2024. 09:21

Клаудија Шејнбаум која је била кандидат владајуће странке Морена победила је на изборима за предсједника Мексика, саопштио је данас мексички Национални изборни институт (ИНЕ) на основу репрезентативног узорка гласова, а преноси Ројтерс.

Тако ће Мексико добити прву жену предсједника.

Шејнбаум је као бивша градоначелница Мексико Ситија најавила да ће наставити политику бившег предсједника Андреса Мануела Лопеза Обрадора, популисте који је проширио социјалне програме, али није успио да сузбије насиље мексичких картела, наводи АП.

Главни ривал Шејнбаум била је бивша сенаторка из Странке националне акције Чочитле Галвез.

Истовремено, предсједник мексичке владајуће странке Морена Марио Делгадо изјавио је да је та странка на јучерашњим парламентарним изборима освојила апсолутну већину посланичких мјеста у парламенту.

Морена, међутим, неће моћи самостално да изгласа уставне измјене које је најављивала, пошто је за то потребна двотрећинска већина, преноси Ројтерс.

Главна питања у предизборној кампањи била су насиље картела и економија, која је за време Обрадора одржавала раст БДП-а од 1 одсто на годишњем нивоу.

Предизборну кампању су обиљежили напади у којима је убијено више локалних кандидата, а јучерашње изборе обиљежило је и насиље у граду Којомеапан у савезној држави Пуебла, гдје је убијена једна особа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    ''Народ прича (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.